Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 7
 İndirme 2
SIĞIRLARIN BAZI ÖN MİDE HASTALIKLARININ TANI VE PROGNOZUNDA, KAN ELEKTROLİT (Na+, K+, Cl-, Ca++, İNORGANİK P VE Mg++) DÜZEYLERİ VE ELEKTROKARDİYOGRAM BULGULARININ ÖNEMİNİN ARAŞTIRILMASI
1999
Dergi:  
Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Veteriner Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışma, RPT (retiküloperitonitis travmatika), vagal ve basit indigesyon, rumen asidozisli sığırların bazı kan elektrolit (Na+, K+, Cl-, Ca++, İnorganik P ve Mg++) düzeyleri ile EKG (elektrokardiyografi) bulguları arasındaki ilişkiler ve bu ilişkilerin anılan hastalıkların tanı ve prognozuna katkılarının saptanması amacıyla yapılmıştır. Fırat Üniversitesi Veteriner Fakültesi İç Hastalıkları Polikliniği'ne muayene için getirilmiş, 18 akut, 15 kronik RPT'li, 13 vagal indigesyonlu, 12 basit indigesyonlu, 10 rumen asidozisli ve 10 kontrol olmak üzere, toplam 78 baş, 2-14 yaşları arasında kültür ırkı düve ve inekler kullanılmıştır. Ön mide hastalıklı sığırların tanısı, Poliklinik'de uygulana gelen rutin klinik ve laboratuvar yöntemlerine göre konmuştur. Serum Cl- düzeyleri Schales schales, Na+ ve K+ düzeyleri Flame fotometrik, inorganik fosfor düzeyleri ticari kitteki yöntemlere göre, Ca++ ve Mg++ düzeyleri atomik absorbsiyon spektrofotometresi kullanılarak ölçülmüştür. EKG'ler BA (base apex) derivasyonuna göre elde edilmiştir. RPT'li sığırların bazılarının hipokalemi, hiponatremi, hipokloremi ve hipokalsemi eğilimleri göstermelerine karşın bu eğilimlerin EKG parametreleri üzerinde etkili olmadığı saptanmıştır. Bununla birlikte, akut RPT'li sığırlarda gelişen yangı reaksiyonunun sinus taşikardi, sinus aritmi ve EKG'de bazı morfolojik değişikliklere neden olduğu görülmüştür. Vagal indigesyonlu sığırların yarıdan fazlasında hipokalemi, hipokloremi ve hipokalsemi saptanmış, bunun, EKG parametrelerinden sadece S dalgasının amplitüd ortalamasında fizyolojik olmayan artışa neden olduğu görülmüştür. Basit indigesyonlu sığırların bazılarında saptanan elektrolit değişiklikleri ciddi değişiklikler niteliğinde bulunmamış ve bu değişiklikler EKG parametrelerini etkilememiştir. Rumen asidozisli sığırların önemli bir kısmında hiperkalemi, hiponatremi, hipokloremi saptanmış, ayrıca bazılarında hipokalsemik ve hiperfosforemik eğilimler gözlenmiştir. Bu değişiklikler rumen asidozisli sığırların bazılarında metabolik asidozun geliştiğinin kanıtı olarak kabul edilmiştir. Bazı hastalarda saptanan sinus taşikardi, sinus aritmi ve ekstrasistoller de metabolik asidoz tablosuna katkı sağlamıştır. Asidozlu hastaların kalp ritimlerindeki bu değişiklikler EKG parametrelerinden P ve T dalgaları amplitüdleri, PRa ve QTa intrevalleri, PRs ve STs segmentlerinin ortalamalarında önemli (p<0,05) değişikliklere neden olmuştur. QTc intrevalinin uzaması hipokalsemi, P ve T dalgalarının amplitüdlerindeki artışlar hiperkalemi ile ilişkili bulunmuştur.

Anahtar Kelimeler:

In the diagnosis and prognosis of primary diseases of the bladder, blood electrolyte levels (Na+, K+, Cl-, Ca++, inorganic P and Mg++) and the importance of electrocardiogram bulgars
1999
Yazar:  
Özet:

This study was carried out with the aim of identifying the relationships between RPT (reticuloperitonitis traumatika), vagal and simple indigestion, certain levels of blood electrolyte (Na+, K+, Cl-, Ca++, Inorganic P and Mg++) and ECG (electrocardiography) findings, and the contribution of these relationships to the diagnosis and prognosis of the said diseases. The Faculty of Veterinary Medicine of the University of Fırat was brought to the Clinic of Internal Diseases for examination, with 18 acute, 15 chronic RPT, 13 vagal indigestion, 12 simple indigestion, 10 rumen acidosis and 10 controls, a total of 78 heads, 2-14 years of age, culture races and cows were used. The diagnosis of cows with an abdominal disease is placed according to the routine clinical and laboratory methods applied in the clinic. Serum Cl- levels Schales schales, Na+ and K+ levels Flame photometric, inorganic phosphorus levels according to the methods in the commercial kit, Ca++ and Mg++ levels are measured using atomic absorption spectrophotometers. The ECGs are obtained according to the BA (base apex) derivation. Although some of the cows with RPT have tendens to hypokalemia, hyponathremia, hypokloremia and hypokalemia, these tendens have not been found to have an effect on the ECG parameters. However, the developing fire reaction in cows with acute RPT has been shown to cause sinus tachycardia, sinus arithmia and some morphological changes in the ECG. More than half of vagal indigestion cows have been diagnosed with hypokalemia, hypokloremia and hypokalemia, which has been shown to cause non-physiological increase in the amplitude average of the S wave only from the ECG parameters. The electrolyte changes found in some of the simple indigestion cows have not been serious and these changes have not affected the ECG parameters. A significant proportion of rumenic acidosis cows have hyperkalemia, hyponathreemia, hypokloremia, and some have hypocalcemic and hyperphosphoremic tendencies. These changes have been considered as proof of metabolic acidose development in some rumenic acidose cattle. In some patients, sinus tachycardia, sinus arithmia and extrasistols have also contributed to the metabolic acidosis table. These changes in the heart rhythm of acidosis patients have caused significant changes (p<0,05) in the average (p<0,05) of the ECG parameters to the P and T waves amplitudes, the PRa and QTa intravales, the PRs and STs segments. The extension of QTc intravalin has been found associated with hypocalcemia, increases in the amplitudes of P and T waves.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Veteriner Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 877
Atıf : 2.067
2023 Impact/Etki : 0.215
Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Veteriner Dergisi