Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 36
 İndirme 9
Meşrutiyet Dönemi Kosova Vilayeti Mali Verileri Üzerine Bir Değerlendirme (*)
2016
Dergi:  
Muhasebe ve Finans Tarihi Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

İnceleme dönemimizde Osmanlı Devleti taşra teşkilatlarının malî durumunu ortaya koyan en derli toplu kaynaklar; bölgeyle ilgili tutulan bütçe ve/veya bilânço defterleridir. Kosova Eyaleti’nin bu varidat ve masarifat bütçeleri verilerinin ortaya konması bölge ile yapılacak sosyo-ekonomik çalışmalara da ana kaynaklık teşkil edecektir. Bu çalışmayla, Kosova Eyaleti’nin 1878–1908 yılları arasındaki bütçe ve/veya bilânço defterleri incelenerek, eyaletin ekonomik durumu hakkında genel bir fikir elde edilmeye çalışılmıştır. Ayrıca bu defterlere girmeyen vakıf gelir ve giderleri de tespit edilerek, bölgede elde edilen toplam gelir ve giderlere ulaşılması hedeflenmiştir. Elde edilen mali veriler nüfusla karşılaştırılarak kişi başına düşen milli gelirler ve gider verileriyle, Kosova Eyaleti’nin ülke içerisindeki ekonomik durumu hakkında bir değerlendirme yapma fırsatı yakalanmıştır. Bu defterlere göre bölgenin en önemli gelir kalemini aşar, ağnam ve virgü gelirleri oluşturmaktadır. En önemli gider kalemleri ise dâhiliye, maarif ve nizamiye kalemleridir. Kişi başına düşen gelir ve giderlerin tespiti ile bölgelerarası gelişmişlik düzeyinin belirlenmesi mümkün olmuştur. Buna göre Kosova Eyaleti’nde kişi başına düşen gelir 42, masraf miktarı ise 21 kuruş civarındadır. Gelir gider muvazenesi 21 kuruş fazlalık vermektedir. Bu rakamlar Osmanlı Devleti ortalaması olan 45 kuruşluk gelir ile 26 kuruşluk masraf ortalamasına yakındır.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler




Muhasebe ve Finans Tarihi Araştırmaları Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 315
Atıf : 1.082
2023 Impact/Etki : 0.1
Muhasebe ve Finans Tarihi Araştırmaları Dergisi