Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 5
 İndirme 1
ENDEMİK SALVIA ABSCONDITIFLORA GREUTER & BURDET UÇUCU YAĞININ KİMYASAL İÇERİĞİ VE BİYOAKTİVİTELERİ
2024
Dergi:  
Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu calışma, Türkiye'de doğal olarak yetişen Salvia absconditiflora Greuter & Burdet (endemik) uçucu yağının kimyasal bileşimini ve antibakteriyel, antibiyofilm ve anti-quorum sensing aktivitelerini belirlemeyi amaçlamıştır. Gereç ve Yöntem: Bitkinin toprak üstü kısımlarından su distilasyonu yöntemi ile elde edilen uçucu yağın verimi (%0.4) belirlenmiş, GC-FID ve GC-MS cihazları ile kimyasal içeriği tayin edilmiştir. Ayrıca S. absconditiflora'dan elde edilen uçucu yağın antibakteriyel aktivitesi mikrodilüsyon yöntemi ile belirlenmiştir. Antibiyofilm aktivite için kristal viyole yöntemi ve anti-quorum sensing aktivite için raportör bakteri Chromobacterium violaceum ATCC 12472 kullanılmıştır. Sonuç ve Tartışma: Uçucu yağın ana bileşenleri 1,8-sineol (%32.2), kafur (%13.6), α-pinen (%7.6), kamfen (%5.5) ve viridiflorol (%5.1) olarak belirlenmiştir. Uçucu yağ, Gram-pozitif bakterilerine karşı en iyi antibakteriyel aktiviteyi, Staphylococcus aureus suşlarına karşı 0,0078 (h/h) minimum inhibitör konsantrasyonu (MIC) ile göstermiştir. Ayrıca uçucu yağın biyofilm inhibisyon değeri %84.4 olarak belirlenmiştir. Chromobacterium violaceum ATCC 12472 suşunda viyolasin üretiminin engellenmesi de, olası anti-quorum sensing aktivitesinin varlığını göstermiştir. Yapılan çalışmaların sonucunda, S. absconditiflora uçucu yağının bakteriyel enfeksiyonlarla mücadelede umut verici bir alternatif olabileceği belirlenmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Chemical Composition and Bioactivities Of Essential Oil From An Endemic Salvia Absconditiflora Greuter & Burdet
2024
Yazar:  
Özet:

Objective: The study aimed to determine the chemical composition and antibacterial, antibiofilm, and anti-quorum sensing activities of the essential oil of Salvia absconditiflora Greuter & Burdet (an endemic species) growing wildly in Türkiye. Material and Method: The essential oil from the aerial parts of the plant was obtained by hydro-distillation (0.4%) and analyzed by GC-FID and GC-MS. In addition, the broth microdilution method was used to determine antibacterial activity. The crystal violet assay was performed for antibiofilm activity, and the reporter bacteria Chromobacterium violaceum ATCC 12472 was used in the anti-quorum sensing activity test. Result and Discussion: The major components of the essential oil were identified as 1,8-cineole (32.2%), camphor (13.6%), α-pinene (7.6%), camphene (5.5%), and viridiflorol (5.1%). The essential oil showed the best antibacterial activity against Gram-positive test bacteria, with a minimum inhibitory concentration (MIC) of 0.0078 (v/v) against Staphylococcus aureus strains. The percentage biofilm inhibition value of the essential oil was determined as 84.4%. The inhibition of violacein production by the essential oil in Chromobacterium violaceum ATCC 12472 indicated the possibility of anti-quorum sensing activity. The results of this study show that the essential oil of S. absconditiflora could be a promising alternative in fighting bacterial infections.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 863
Atıf : 479
2023 Impact/Etki : 0.032
Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dergisi