Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 13
 İndirme 1
HEMŞİRELİK ÖĞRENCİLERİNİN İLETİŞİM BECERİSİ VE EMPATİ DÜZEYLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN BELİRLENMESİ
2017
Dergi:  
Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Giriş ve Amaç: Etkili iletişim kurabilme hemşirelik lisans programı yeterlikleri arasında ilk sıralarda yer alır. Etkili iletişimintemel becerilerinden biri ise empati kurabilmektir. Bu çalışma hemşirelik öğrencilerinin iletişim becerileri ile empati düzeyleri arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Tanımlayıcı nitelikte olan bu araştırma hemşirelik bölümünde öğrenim gören ve araştırmaya katılmayı kabul eden 332 öğrenci oluşturmuştur. Bulgular: Yaş ortalaması 20,40±1,58 (18-29 yıl) olan öğrencilerin %93,1’i kadın olup %28’i birinci sınıf, %27,7’si ikinci sınıf, %23,5’i üçüncü sınıf ve %20,8’i dördüncü sınıfta öğrenim görmektedir. En yüksek 200 puan alınabilen İletişim Becerileri Envanterinden katılımcıların aldıkları puan ortalaması 99,63±17,61 olarak bulunmuş olup iletişim becerilerinin orta düzeyde olduğu belirlenmiştir. Öğrencilerin öğrenim düzeyleri ile iletişim becerileri envanterinden aldıkları puan ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmuştur(p<0,001). Yapılan ileri analizlerde birinci sınıfta öğrenim gören öğrencilerin iletişim becerileri envanterinden aldıkları puan ortalamasının üçüncü ve dördüncü sınıfta öğrenim görenlerden istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek olduğu görülmüştür (p<0,01). İkinci sınıfta öğrenim gören öğrencilerin iletişim becerileri envanterinden aldıkları puan ortalaması dördüncü sınıfta öğrenim görenlerden istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek bulunmuştur (p<0,01). Öğrencilerin Temel Empati Ölçeği toplam puan ortalaması 72,16±9,03 olup; alt boyutlarındanyüksek 45 puan alınabilen bilişsel empati alt boyutu puan ortalaması 32,77±4,93,en yüksek 55 puan alınabilen duygusal empati alt boyutu puan ortalaması 39,40±5,98 bulunmuştur. İletişim becerisi ve empati düzeyleri arasında negatif yönde anlamlı bir ilişki bulunmuştur ( p<0,05). Sonuç: Öğrencilerin sınıf düzeyi ilerledikçe iletişim becerilerinde bir gelişme olmadığı, empati düzeylerinde ise çok düşük düzeyde artış olduğu görülmüştür. Sağlık hizmetlerinde iletişim dersinde iletişim becerilerini daha etkili kazandırabilecek öğrenme öğretme yöntem ve tekniklerinin kullanılması önerilmiştir. 

Anahtar Kelimeler:

Hemșîrelîk Ö·renčîlerîn îletînîm Becerîsînîve Empatî DÜzeylerî Arasindakî îlîşkînîn Belîrlenmesï
2017
Yazar:  
Özet:

Introduction and Purpose: The ability to communicate effectively is ranked first among the qualifications of the nursing degree program. One of their effective communication skills is empathy. This study was done with the aim of determining the relationship between nursing students’ communication skills and empathy levels. Method: This research, which has a defining quality, has formed 332 students studying in the nursing department and accepting to participate in the research. Results: 93.1% of students with an average age of 20.40±1,58 (18-29 years) are female and 28% are first class, 27.7% second class, 23.5% third class and 20.8% fourth class. The average score received by participants from the Communication Skills Inventory with a maximum of 200 points was 99.63±17.61 and the communication skills were at the middle level. There was a statistically significant difference between the students’ learning levels and the average score they obtain from the communication skills inventory (p<0,001). In advanced analyses, the average score that students who are studying in the first class get from the communication skills inventory was statistically significantly higher than those who are studying in the third and fourth class (p<0,01). The average score of students studying in second class received from the communication skills inventory was statistically significantly higher than those studying in fourth class (p<0,01). The student's Basic Empathy Scale is the total score average of 72.16±9.03; the lower scale is the high 45 points, the cognitive empathy sub-dimensional score average is 32,77±4,93, the highest 55 points, the emotional empathy sub-dimensional score average is 39,40±5,98. There was a meaningful relationship in the negative direction between communication skills and empathy levels (p<0,05). The result: as students advance their class level, there has been no improvement in their communication skills, while their levels of empathy have increased very low. It is recommended the use of learning teaching methods and techniques that can enhance the communication skills in the communication course in health services.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 400
Atıf : 1.489
2023 Impact/Etki : 0.114
Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi