Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 4
Yüksek Fruktozlu Diyetle Beslenen Sıçanların Karaciğer Dokusunda Ghrelin ve Kisspeptin Düzeylerinin Etkilerinin Histolojik Olarak Araştırılması
2023
Dergi:  
Ahi Evran Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Yüksek fruktozlu mısır şurubu(YFMŞ), gıda endüstrisinde yaygın olarak kullanılmakta olup; obezite, diyabet ve yağlı karaciğer hastalığı gibi birçok hastalıkla ilişkilidir. Ghrelin, merkezi ve periferik etkilere sahip birçok dokuda yaygın reseptörlere sahip olmasının yanı sıra oreksijenik bir hormondur. Gıda alınımını azaltabilmektedir. Kisspeptin, üreme hormonlarında önemli bir rol oynamakta ve karaciğer dâhil olmak üzere yüksek metabolik aktiviteye sahip birçok dokuda reseptörü bulunmaktadır. Bu çalışmada YFMŞ tüketiminin karaciğer dokusu üzerindeki etkilerinin ve bunun Kisspeptin ve Ghrelin seviyeleri ile ilişkisinin incelenmesi amaçlanmaktadır. Araçlar ve Yöntem: Çalışmada 8-10 haftalık, 14 adet erişkin Wistar albino erkek sıçan kullanıldı ve 2 gruba ayrıldı (Kontrol, YFMŞ n=7). Sıçanların karaciğer dokularındaki Kaspaz 3, TNF-α, Ghrelin ve Kisspeptin seviyeleri immünohistokimyasal yöntemle ölçüldü ve ardından histoskorlama ile analiz edildi. Bulgular: Verilerimize göre YFMŞ grubunda kontrol grubuna göre Kisspeptin, Kaspase 3, TNF-α düzeylerinde anlamlı artış ve Ghrelin düzeylerinde azalma gözlemlendi. Sonuç: Sonuç olarak, çalışmamızda yüksek fruktozlu diyetin karaciğer Kisspeptin düzeylerinde neden olduğu değişiklikler ilk kez gösterilmiştir. Ayrıca, gıdada YFMŞ kullanımı inflamatuar aktivasyona, doku hasarına ve Ghrelin düzeylerinin düşmesine neden olmuştur.

Anahtar Kelimeler:

Investigation Of The Effects Of Ghrelin and Kisspeptin Levels In Liver Tissue Of Rats Fed With High Fructose Diet -a Histological Study
2023
Yazar:  
Özet:

Purpose: High fructose corn syrup (HFCS) is used commonly in the food industry and has been associated with various diseases including obesity, diabetes and fatty liver. Ghrelin, an orexigenic hormone with widespread receptors in many tissues, exerts various central and peripheral effects. Food intake may reduce its synthesis. Kisspeptin plays a major role in reproductive hormones and its receptors are expressed in tissues with high metabolic activity, such as the liver. This study aims to investigate the effects of HFCS consumption on liver tissue and its relationship with Kisspeptin and Ghrelin levels. Materials and Methods: Fourteen adult male Wistar albino rats, aged eight to ten weeks, were used in this study and divided into two groups; Control and HFCS (n=7). Tumor Necrosis Factor-alpha (TNF-α), Ghrelin, and Kisspeptin levels in the liver tissues of the rats were measured using an immunohistochemical method and subsequently analyzed through histoscoring. Results: Our data revealed a significant increase in Kisspeptin, Caspase 3, and TNF-α levels and a decrease in Ghrelin levels in the HFCS group compared to the Control group. Conclusion: In conclusion, our study demonstrates, for the first time, changes in liver Kisspeptin levels induced by a high fructose diet. Furthermore, the consumption of HFCS in food led to inflammatory activation, tissue damage, and reduced Ghrelin levels.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Ahi Evran Tıp Dergisi

Dergi Türü :   other

Metrikler
Makale : 59
Atıf : 1
Ahi Evran Tıp Dergisi