Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 4
 Görüntüleme 8
Farklı Dört Polikistik Over Sendromu Fenotipinin Klinik Ve Laboratuvar Değerlerinin Karşılaştırılması
2016
Dergi:  
Mustafa Kemal Üniversitesi Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Farklı Polikistik over sendromu (PKOS) fenotiplerinde klinik, biyokimyasal ve hormonal değerlerin karşılaştırılması. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Dumlupınar Üniversitesi Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum polikliniğimize Temmuz 2015- Ocak 2016 tarihleri arasında başvurarak PKOS tanısı almış 87 hasta ve yaş – vücut kitle endeksi uyumlu, 34 sağlıklı gönüllü olmak üzere toplam 121 olgu dahil edildi. PKOS tanısı için revize Rotterdam Kriterleri kullanıldı. Hastaların tanımlayıcı verileri, biyokimyasal ve hormonal değerleri karşılaştırıldı. İstatistiksel analizler için SPPS 21.0 programı kullanıldı. P değerinin 0.05’den küçük olması istatistiksel olarak anlamlı kabul edildi. Bulgular: Çalışma grubunun 38’i fenotip 1 (%43.67), 6’sı fenotip 2 (%6.89), 22’si fenotip 3 (%25.28) ve 21’i fenotip 4 (%24.13) idi.  PKOS ve kontrol grubunun ortalama yaşları sırasıyla 23,09 ± 4.90 ve 23.15 ± 6.40 idi (p>0.05). Vücut kitle endeksi fenotip 1 ve 2’de daha yüksek olmasına rağmen gruplar arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı değildi. Bel kalça oranında fenotipler arasında fark izlenmedi (p>0.05). Hastaların % 63.2’sinde insülin direnci bulundu. İnsülin direncisık fenotip 2’de izlendi. Serum C reaktif protein (CRP) düzeyi incelendiğinde gruplar arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir fark görülmedi (p>0.05). Grupların Ferriman Gallwey skorlarına (FGS) bakıldığında fenotip 2 ve 1’inyüksek skorlara sahip olduğu görüldü. Fenotip 1, 2 ve 3’ün FGS’leri kontrol grubu ve fenotip 4’e göre ileri derecede anlamlı yüksekti (p<0.001). Luteinizan hormon (LH) değeri fenotip 1 ve 4’te kontrol grubu ve diğer fenotiplere göre anlamlı yüksekti (p<0.01). Serum testosteron seviyesi hasta grupta kontrol grubuna göre yüksek olmakla birlikte (p=0.03) fenotipler arasında anlamlı farklılık gözlenmedi (p>0.05). Sonuç: Çalışmamızda farklı PKOS fenotiplerinde FGS ve serum LH seviyesi dışında gruplar arasında bir farklılığın olmadığı görüldü. Bununla birlikte, fenotip 2’de insülin direnci ve CRP düzeylerinin istatistiksel olarak anlamlı olmasa da belirgin şekilde yüksek olduğu gözlendi. Bu grubun uzun dönem kardiyovasküler morbidite açısından nisbeten riskli grup olduğu düşünülerek yakın takip yapılması uygun olacaktır.  Anahtar kelimeler: Anovulasyon, Fenotip, Hiperandrojenizm, Polikistik over sendromu

Anahtar Kelimeler:

Comparison of the Clinical and Laboratory Values of the Four Different Polycystic Over Syndrome Fenotype
2016
Yazar:  
Özet:

Purpose: Comparing clinical, biochemical and hormonal values in different polycystic over syndrome (PKOS) phenotypes. Tools and Methods: To study Dumlupınar University Evliya Çelebi Education and Research Hospital Women's Diseases and Birth Clinic from July 2015 to January 2016 with the application of PKOS diagnosed 87 patients and age - body mass index compatible, 34 healthy volunteers included a total of 121 events. The revised Rotterdam Criteria was used for the diagnosis of PKOS. Patient identifying data, biochemical and hormonal values were compared. The SPPS 21.0 program was used for statistical analysis. It was statistically considered meaningful that the value of P was less than 0.05. Results: 38 of the study group are phenotype 1 (43.67%) and 6 phenotype 2 (6%). 89), 22 were phenotype 3 (25.28) and 21 were phenotype 4 (24.13) .  The average age of PKOS and control group was respectively 23,09 ± 4,90 and 23,15 ± 6,40 (p>0.05). Although the body mass index was higher in phenotypes 1 and 2, the difference between the groups was not statistically meaningful. There was no difference between the phenotypes in the rectum ratio (p>0.05). In 63.2% of patients, insulin resistance was found. Insulin resistant phenotype 2 was observed. When Serum C reactive protein (CRP) levels were studied, there was no statistically significant difference between the groups (p>0.05). When we look at the Ferriman Gallwey scores (FGS), we found that the phenotypes had high scores of 2 and 1. The FGSs of phenotypes 1, 2 and 3 were significantly higher in comparison with the control group and phenotypes 4 (p<0.001). Luteinizan hormone (LH) was significantly higher in phenotypes 1 and 4 compared to the control group and other phenotypes (p<0.01). Although the serum testosterone levels were higher compared to the control group in the patient group (p=0.03) there was no significant difference between the phenotypes (p>0.05). The result: Our study found that there was no difference between the groups in different PKOS phenotypes, except the FGS and serum LH levels. However, in phenotype 2, insulin resistance and CRP levels were observed to be significantly high, although not statistically meaningful. This group is considered to be a relatively risky group for long-term cardiovascular morbidity, and it will be appropriate to follow closely.  Keywords: anovulation, phenotype, hyperandrogenism, polycystic over syndrome

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Mustafa Kemal Üniversitesi Tıp Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 425
Atıf : 456
2023 Impact/Etki : 0.028
Mustafa Kemal Üniversitesi Tıp Dergisi