Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 13
 İndirme 2
GRANÜLOSİT KOLONİ STİMÜLAN FAKTÖR SIÇANLARDA RADYASYONA BAĞLI GELİŞEN İNCE BARSAK MUKOZA HASARINI AZALTIR
2008
Dergi:  
Marmara Medical Journal
Yazar:  
Özet:

Amaç: Profilaktik olarak uygulanan G-CSF’nin, radyasyona bağlı akut dönemde intestinal mukozada gelişen hasarı azaltmadaki rolü araştırıldı. Yöntem: Wistar-Albino türü dişi sıçanlar fizyolojik tuzlu su (FTS) öntedavisi veya G-CSF öntedavisi verilen kontrol grupları ile FTS tedavisi verilmesinin ardından radyasyon uygulanan ve radyasyon öncesi G-CSF uygulanan gruplar olmak üzere 4 gruba ayrıldı. G-CSF öntedavisi alan iki grupta sıçanlara G-CSF (100µg/kg/gün) 4 gün boyunca deri altından uygulandı. Son ilaç uygulamasından 12 saat sonra sıçanların yarısına, anestezi altında pelvik alana tek doz 14 Gy radyasyon verildi. FTS veya G-CSF verilen kontrol gruplarındaki sıçanlara ise radyasyon uygulanmadı. Bütün sıçanlar ışınlamadan sonraki 4. günün başında dekapite edildi, terminal ileum ve rektumdan alınan örnekler mikroskopik olarak değerlendirildi. Bulgular: Terminal ileum örnekleri incelendiğinde, G-CSF uygulanan kontrol grubu ile FTS uygulanmış kontrol grupları arasında anlamlı bir fark yoktu. Işınlanan gruplardan FTS verilen radyasyon grubundaki skor tüm gruplara gore anlamlı olarak daha yüksek bulundu. Buna karşılık, G-CSF uygulanan grupta bu skorun anlamlı olarak düşük olduğu gözlendi. G-CSF uygulanan ve FTS uygulanan radyasyon gruplarının rektum örnekleri arasında ise mikroskopik hasar açısından anlamlı bir değişiklik oluşmadı. Sonuç: Deneysel çalışmamız, iyonizan radyasyon öncesi G-CSF uygulanmasının terminal ileum mukozasının morfolojik yapısının korunmasında etkili olduğunu, ancak aynı etkinin rektumda oluşmadığını göstermektedir.

Anahtar Kelimeler:

Granulosite colony stimulated factor reduces radiation-related damage to bacterial mucosis in the bacteria
2008
Yazar:  
Özet:

Purpose: The role of G-CSF applied as a preventive has been studied in reducing damage developing in the intestinal mucous during the acute period related to radiation. Method: Wistar-Albino species female rats were divided into 4 groups, which were given by physiological salt water (FTS) pre-treatment or G-CSF pre-treatment with control groups after FTS treatment, radiation applied and pre-radiation G-CSF applied. G-CSF was applied to mice in two groups with G-CSF pre-treatment for 4 days. After 12 hours of the last drug application, half of the rats were given a single dose of 14 Gy radiation to the pelvic area under anesthesia. FTS or G-CSF control groups are not radiated. All the rats after radiation 4. At the beginning of the day, the samples taken from the terminal ileum and rectum were microscopically assessed. Results: When the Terminal ileum samples were studied, there was no significant difference between the control group applied to G-CSF and the control groups applied to FTS. The score in the radiation group given to FTS from the displaced groups was significantly higher to all groups. On the contrary, the G-CSF applied group observed that this score was significantly low. Between the rectum samples of the radiation groups applied to G-CSF and FTS, there was no significant change in microscopic damage. The result: Our experimental study shows that the application of ionized pre-radiation G-CSF is effective in preserving the morphological structure of the terminal ium mucus, but the same effect does not occur in the rectum.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Marmara Medical Journal

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.273
Atıf : 775
2023 Impact/Etki : 0.034
Marmara Medical Journal