Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 44
 İndirme 3
Pediatrik Kafa Travması Hastalarında Diffüz Aksonal Hasar Sonrası Kalıcı Nörokognitif Sekele Etki Eden Faktörler
2020
Dergi:  
Türkiye Çocuk Hastalıkları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bir parankimal travmatik hasarlanma tipi olan diffüz aksonal hasar (DAH), kafa travması geçiren çocuk hastalarda akut ve kronik dönemde ciddi nörokognitif bozukluklara sebep olabilmektedir. Bu çalışmada klinik ve radyolojik bulgulardan hangilerinin ağır hasar ile ilişkili olduğunu saptanması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda 2012-2017 yılları arasında ağır kafa travması sonrası çocuk yoğun bakım ünitesinde izlenen otuz dokuz hastanın verileri incelenmiştir. DAH ön tanısı ile manyetik rezonans görüntüleme (MRG) yapılmış hastaların başvurudaki yaş, Glasgow Koma Skalası (GKS), Pediatric Risk of Mortality (PRISM) skoru, taburculukta Glasgow Outcome Skalası (GOS), vital bulgular, laboratuvar bulguları, hastanede kalma sürelerine ulaşılmıştır. DAH ile uyumlu lezyon yükü, ayrıca bu lezyonların beyindeki anatomik yerleşimleri not edilmiştir. DAH (+) saptanan grup ile saptanmayan grup karşılaştırılmış, ayrıca hangi parametrelerin GOS üzerinde anlamlı etkisi olduğu incelenmiştir. Sonuçlar ve Tartışma: Hastaların 29’unda DAH ile uyumlu MRG bulgusu saptanırken, kalan 10 hastada ise beyin MRG’de DAH saptanmadı. Bu iki grubun karşılaştırılmasında PRISM, GOS ve GKS skorları ve hastanede yatış süreleri farklı bulunmuştur. DAH (+) hasta grubunda GKS ve PRISM skorlarının, ayrıca hastane yatış süresinin GOS ile anlamlı korelasyonu saptanmıştır. Hastalarda toplam lezyon yükü ile GKS ya da GOS arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Talamus ve beyin sapında lezyon bulunan hastalarda GKS diğer hastalara göre anlamlı düşüklük bulunurken GOS ile ilgili böyle bir ilişki gösterilememiştir. Çalışmamızın sonuçları diffüz aksonal hasarın hafif kafa travmalarına göre daha ciddi nörokognitif bozukluğa sebep olduğunu, uzun hastane yatışı ve rehabilitasyon gerektirdiğini göstermektedir. Ancak prognoz ve kalıcı hasar için belirleyici faktörler konusunda hem klinik hem de radyolojik bulguları içeren geniş kohort çalışmalara ihtiyaç vardır.

Anahtar Kelimeler:

Pediatric Head Trauma Patients After Diffuse Axonal Damage Permanent Neurocognitive Seal Effects Factors
2020
Yazar:  
Özet:

Purpose: A type of parankimal traumatic injury, diffuse axonal injury (DAH), can cause severe neurocognitive disorders in the acute and chronic period in children who suffer from head trauma. This study aims to determine which of the clinical and radiological findings are associated with severe damage. Tools and Methods: Our study examined the data of thirty-nine patients who were monitored in the child intensive care unit after a severe head trauma between 2012-2017 years. Patients with pre-diagnosis and magnetic resonance imaging (MRG) have reached the age of application, the Glasgow Koma Scale (GKS), the Pediatric Risk of Mortality (PRISM) score, the Glasgow Outcome Scale (GOS), vital findings, laboratory findings, hospitalization periods. Compatible with DAH damage burden, the anatomical settings of these damage in the brain are also noted. The DAH (+) group was compared to the unidentified group, and it was also studied which parameters had a significant impact on GOS. Results and Debate: In 29 patients, MRG is identified in accordance with DAH, while in the remaining 10 patients, MRG is not identified in the brain. In comparison of these two groups, PRISM, GOS and GKS scores and hospitalization periods were different. The patient group DAH (+) has a significant correlation with GKS and PRISM scores, as well as the hospital stay period. In patients, there was no meaningful relationship between the total load of the injury and GKS or GOS. Patients with Talamus and brain liver injury have a significant decline in GKS compared to other patients, while such a relationship with GOS has not been shown. The results of our study show that diffuse axonal damage causes a more serious neurocognitive disorder than mild head trauma, requiring long hospital stay and rehabilitation. However, a broad cohort study is needed, which includes both clinical and radiological findings on the prognosis and determining factors for permanent damage.

Anahtar Kelimeler:

0
2020
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Türkiye Çocuk Hastalıkları Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.066
Atıf : 889
2023 Impact/Etki : 0.012
Türkiye Çocuk Hastalıkları Dergisi