Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 7
 Görüntüleme 19
 İndirme 3
Türkiye’de Kış Turizmi Merkezlerinin İklim Değişikliğine Dirençliliğinin Değerlendirilmesi, Bolu Köroğlu Dağı ve Erzurum Palandöken Örnekleri
2019
Dergi:  
Resilience
Yazar:  
Özet:

Dünya üzerinde insan faaliyetleri ve enerji tüketiminin giderek artmasıyla önemli oranda artış gösteren sera gazları sonucunda küresel iklim değişikliği yaşanmakta ve iklim değişikliğinin küresel sıcaklık artışı, iklimlerde kaymalar, buzulların erimesi, okyanus ve deniz seviyelerinin yükselmesi gibi etkilerinin somut olarak gösterildiği çalışmalar da artmaktadır. İklim değişikliğinin etkisi ile artan sıcaklıklar sonucu kış turizmi merkezlerinin dayandığı temel doğal kaynak olan doğal kar miktarı, kar kalınlığı ve su kaynakları azalma meydana gelmektedir. Güvenlik sıcaklıklarının artması ve kıs yağışlarının azalması kış turizmi faaliyetlerini de olumsuz etkilemektedir.  Türkiye İklim Değişikliği Birinci Ulusal Bildirimine göre 2100 yılına kadar kış sıcaklıklarında 2.5–3°C’ye varan artışlar ve kar kalınlıklarında 20 cm’ye varan incelmeler öngörülmektedir. Kıs yağışlarının azalması, kar sezonunun kısalması ve kar kalınlıklarının da azalması ile kış turizmini ve insan sağlığını tehdit eden durumların ortaya çıkması kaçınılmaz görülmektedir. Türkiye için önemli bir ekonomik sektör konumunda olan turizmin çeşitlenmesi ve 12 aya yayılması stratejisi kapsamında birçok kayak merkezine önemli yatırımlar yapılmakta ve kış turizmini geliştirmeye yönelik çalışmalar devam etmektedir. Ancak kış turizmi merkezleri iklim değişikliğinin etkilerinden ciddi anlamda etkilenecek alanlar olduğundan bu konuda yeterli bilgilendirme ve önlemlere ilişkin çalışmaların yapılmasına ihtiyaç vardır. Çalışmanın amacı iklim değişikliği etkilerine karşı kırılganlığı yüksek olan kış turizminin bu değişimlerden nasıl etkileneceğinin ortaya konulması, Türkiye’de seçilen kış turizmi merkezlerinin iklim değişikliğinden etkilenme durumu ve uyum kapasitesi ile dayanıklılığının değerlendirilmesinde hangi ölçütlerin kullanıldığına yönelik bir örnek uygulama ortaya koymaktır. Bu amaçla Türkiye’nin önemli kış turizm merkezlerinden 1850-2200m. yükseklik kuşağında yer alan Bolu Köroğlu Dağı (Kartalkaya) Kış Turizmi Merkezi ile 2200-3176 m. yükseklik kuşağı üzerinde yer alan Erzurum Palandöken Kış Turizmi Merkezi olmak üzere iki kış turizm merkezinin iklim değişikliğine karşı dayanıklılığının seçilen göstergeler ve bunların ağırlıklandırılması yoluyla değerlendirilmesi sağlanmıştır. Yapılan dirençlilik analizi sonucunda yükseklik, coğrafi konum, mikroklimatik özellikler turizm çekicilikleri ulaşım vb. değerlendirildiğinde Erzurum Palandöken Kış Turizmi Merkezinin, dirençliliğinin daha yüksek olduğu bulunmuştur. Sonuçta turizm politikası ve turizm merkezi planlamasında alınacak kararlara altlık oluşturulması hedeflenmekte ve planlama çalışmaları yapılırken iklim değişikliği etkilerinin de dikkate alınması gerektiğine dikkat çekilmektedir.

Anahtar Kelimeler:

In Turkey Winter Tourism Centers' Resistance to Climate Change Assessment, Bolu Köroğlu Mountain and Erzurum Palandöken Examples
2019
Dergi:  
Resilience
Yazar:  
Özet:

The global climate change is a result of a significant increase in human activity and energy consumption across the globe, and the studies are also increasing where the effects of climate change are shown in a concrete way, such as global temperature rise, climate shifts, the erosion of glaciers, the rise of ocean and sea levels. As a result of the impact of climate change, increased temperatures result in natural snow, snow thickness, and water resources, which are the main natural source of winter tourism centers. The increase in safety temperatures and the decrease in subsequent rainfall also have a negative impact on winter tourism activities.  According to the First National Declaration on Climate Change in Turkey, the winter temperature will be 2 to 2100. Increases up to 5-3°C and snow thickness examinations up to 20 cm are expected. Reduced rainfall, shortened snow season and decreased snow thickness are inevitable, with the emergence of conditions that threaten winter tourism and human health. In the framework of the diversification of tourism, which is a significant economic sector for Turkey, and the 12-month spread strategy, significant investments are made in many ski centers and the work towards the development of winter tourism continues. However, as winter tourism centers are areas that will be seriously affected by the impacts of climate change, there is a need for sufficient information and work on measures in this regard. The aim of the study is to reveal how winter tourism, which has a high vulnerability to the effects of climate change, will be affected by these changes, to demonstrate an example application of what measures are used in the assessment of the condition of climate change impact of the winter tourism centers selected in Turkey and their compatibility capacity and durability. For this purpose, the main winter tourism centers of Turkey are 1850-2200m. The Bolu Köroğlu Mountain (Kartalkaya) Winter Tourism Center, located in the height square, and the Erzurum Palandöken Winter Tourism Center, located above the height square of 2200-3176 m, have been provided with the selected indicators of the resistance to climate change and their evaluation. The resistance analysis resulted in height, geographical location, microclimate characteristics, tourist attractions, transportation, etc. When assessed, the Erzurum Palandöken Winter Tourism Center found that its resistance was higher. After all, the aim is to create a base for the decisions to be taken in the tourism policy and the tourism center planning and the planning work is carried out and the effects of climate change should be taken into account.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Resilience

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 142
Atıf : 520
2023 Impact/Etki : 0.324
Resilience