User Guide
Why can I only view 3 results?
You can also view all results when you are connected from the network of member institutions only. For non-member institutions, we are opening a 1-month free trial version if institution officials apply.
So many results that aren't mine?
References in many bibliographies are sometimes referred to as "Surname, I", so the citations of academics whose Surname and initials are the same may occasionally interfere. This problem is often the case with citation indexes all over the world.
How can I see only citations to my article?
After searching the name of your article, you can see the references to the article you selected as soon as you click on the details section.
  Citation Number 34
 Views 322
 Downloands 49
 Audio Listening 2
Eğitimde Yapay Zeka ve Uygulamaları
2020
Journal:  
Batı Anadolu Eğitim Bilimleri Dergisi
Author:  
Abstract:

İlk olarak 1956 yılında Dortmund konferansında John McCarthy tarafından dile getirilen yapay zeka kavramı, günümüzde bilgisayar mühendisliği alanında önemli araştırma alanlarından biri olarak tartışmasız bu yüzyılın ilk yarısından itibaren teknolojinin itici gücü olarak kabul edilmektedir. Dünya çapında birçok ülke ve sayısız şirket yapay zeka konusunda farklı uygulama alanlarına çok miktarda yatırım ve bu yatırımın karşılığı olarak sürekli yeni girişimler başlatmaktadır. Eğitim ve öğretim, yapay zeka konusunda dikkat çeken yatırım alanlarından biridir. Yapay zekanın tanımı arasında sayılabilecek, öğrenme, akıllı tahminlerde bulunma, karmaşık problemleri çözme, değişken koşullara uyum sağlama, farklı insan dili ve deneyimlerine adapte olma gibi özellikleriyle yapay zeka, başta eğitimde bilginin yönetimi olmak üzere doğrudan eğitim ve öğretim sürecine katkı basamağında da yer almaktadır. Aslında bugün yapay zeka çoktan sınıf içine girmiş, öğrencilerin, öğretmenlerin ya da ailelerin “hoş geldin” demesine fırsat vermeden, “akıllı, uyarlanabilir veya kişiselleştirilmiş öğrenme sistemleri” adı altında dünya çapında liselerde ve üniversitelerde eğitimi farklı bir boyuta taşımıştır. Bu boyut, artık yönetilmesi ve ulaşılabilmesi imkansız olan her bir öğrenci ile oluşan ‘büyük veri’ yi toplama ve analiz etme işlemi ile devam etmektedir. Özetle yapay zekanın eğitime iki şekilde katkı sunduğu söylenebilir birincisi, eğitimin yönetimi aşamasında öğrencilere ve eğiticilere bilginin yönetimi ve sunumunda ikincisi ise öğrenme ve öğretme süreçlerine doğrudan dahil olarak öğretici rol aşamasında. Bu çalışmada, eğitimde yapay zeka konusu üç başlık altında ve üç soru ile incelenmektedir. Birinci bölümde yapay zeka ve ilgili kavramlar “yapay zeka aslında nedir?” sorusuyla tartışılmıştır. İkinci bölümde ise yapay zekanın eğitime ne şekilde katkı sağlayacağı ve sonuç olarak eğer böyle bir potansiyeli varsa eğitimi ne şekilde dönüştüreceği, “yapay zeka eğitimi nasıl geliştirir?” sorusuyla cevap aranmıştır. Son bölümde ise “eğitimde yapay zeka uygulamaları nelerdir?” sorusu altında eğitim ve öğretimde kullanılan/kullanılabilecek yapay zeka uygulamaları tanıtılacaktır. Bu çalışmanın yapay zeka konusunu eğitim başlığı altında genel bir çerçeve oluşturarak sunması ve ayrıca öğretmene ve öğrenciye ne şekilde kullanabileceğini ortaya koymasıyla alana katkı sağlayacağı düşünülmektedir.

Keywords:

Artificial Intelligence and Applications
2020
Author:  
Abstract:

The concept of artificial intelligence, first expressed by John McCarthy at the 1956 Dortmund Conference, is now regarded as the driving force of technology since the first half of this century as one of the key fields of research in computer engineering. Many countries around the world and countless companies are investing a lot in different areas of application in the field of artificial intelligence and are constantly launching new initiatives in return for this investment. Education and teaching are one of the areas of investment that attract attention to artificial intelligence. Artificial intelligence, with its characteristics such as learning, making intelligent predictions, solving complex problems, adapting to changing conditions, adapting to different human languages and experiences, is also in the stage of direct contribution to the education and teaching process, including knowledge management in education. In fact, today, artificial intelligence has already entered the classroom, without giving students, teachers or families the opportunity to say “ welcome”, under the name of “intelligent, adaptable or personalized learning systems” has moved education in high schools and universities around the world to a different dimension. This size continues with the process of collecting and analyzing the ‘big data’ formed by each student, which is now impossible to manage and access. In short, it can be said that artificial intelligence contributes to education in two ways: the first, in the management and presentation of knowledge to students and teachers in the management stage of education; the second, in the teaching role stage, directly involved in learning and teaching processes. In this study, the subject of artificial intelligence in education is studied under three titles and with three questions. In the first part, artificial intelligence and related concepts "What is artificial intelligence actually?" It is discussed with question. In the second part, how will artificial intelligence contribute to education and, as a result, how will artificial intelligence transform education if there is such a potential, "how will artificial intelligence develop education?" Reply with the question. In the last chapter, “What are the practices of artificial intelligence in education?” Under the question will be presented the practices of artificial intelligence that can be used/used in education and teaching. It is believed that this study will contribute to the field by presenting the subject of artificial intelligence by creating a general framework under the educational title and also by revealing to the teacher and the student how it can be used.

Keywords:

2020
Author:  
Citation Owners
Attention!
To view citations of publications, you must access Sobiad from a Member University Network. You can contact the Library and Documentation Department for our institution to become a member of Sobiad.
Off-Campus Access
If you are affiliated with a Sobiad Subscriber organization, you can use Login Panel for external access. You can easily sign up and log in with your corporate e-mail address.
Similar Articles










Batı Anadolu Eğitim Bilimleri Dergisi

Field :   Eğitim Bilimleri

Journal Type :   Ulusal

Metrics
Article : 449
Cite : 2.122
2023 Impact : 0.464
Batı Anadolu Eğitim Bilimleri Dergisi