Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 32
 İndirme 2
ŞUKASAPTATİ’DE KADIN MOTİFİ
2016
Dergi:  
Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
Yazar:  
Özet:

Aslında eğlenceli ve gerçek dışı gibi görünseler de masallar, toplumun değer yargıları ile ilgili önemli mesajlar içerir. Kültür aktarımı yaparken, bir yandan da toplumun eğitilmesine katkı sağlar. Nelerin yanlış, nelerin doğru olduğunu öğretir. “Şukasaptati” Hint edebiyatında önemli bir yere sahiptir. “Papağanın Yetmiş Öyküsü” olarak da bilinen bu kitap içinde yetmiş öykü bulunmaktadır. Öykülerin ana temasını “kadın” oluşturmaktadır. Öykülerdeki kadınlar sadakatsiz, kurnaz ve hilebazdırlar. Erkekler kadınlar karşısında hep aciz kalırlar. Eserde, her ilginç, yetmiş tane öykü yer almaktadır. Şukasaptati, “Çerçeve Öykü” olarak adlandırılan bir giriş öyküsüyle başlamaktadır. Çerçeve öyküde, diğer öyküler için giriş teşkil eden genel bilgiler verilmekte, öykünün asıl kahramanı olan papağan ve Prabhavati’nin kim olduğu anlatılmaktadır. Kocasının çok seven Prabhavati, kocasının uzaklara gitmesinin fırsat bilerek sevgilisiyle buluşmak için gece sokağa çıkmak ister. Papağan da öyküler anlatarak onu oyalar ve evden çıkmasını engeller. Papağanın anlattığı öyküler hep kadınların sadakatsizliği ve kurnazlığı ile ilgilidir. Şukasaptati içinde kadınlara öğüt verilir gibi gözükse de gerçekte ders alması gereken erkektir. Bu masalın çıkış nedeni, temiz ve saf Ari erkeklerini kadınlara karşı uyarmaktır.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.308
Atıf : 12.598
2023 Impact/Etki : 0.3
Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi