Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 8
Lübnanlı Yazar İmîlî Nasrullah’ın Köy Romanlarında “Kadın”
2023
Dergi:  
Turkish Studies Language and Literature
Yazar:  
Özet:

Arap edebiyatının kadın yazarları arasında önemli bir yere sahip olan İmîlî Nasrullah, Güney Lübnan’ın Kevkeba köyünde dünyaya gelmiştir. Çocukluğunu buradaki ekin tarlalarında, meyve, sebze bahçelerinde geçiren yazar, köy hayatını bizzat yaşayarak yakından deneyimleme fırsatı bulmuştur. Bu sayede köy manzaralarını usta bir şekilde tasvir ederken köy toplumunun da âdetlerini, geleneklerini, göreneklerini, inançlarını gerçekçi bir bakış açısıyla okuyucuya aktarabilmiştir. İmîlî Nasrullah köylülerle yaşamış ve onların bütün sorunlarını hissetmiş biri olarak romanlarında ele aldığı karakterlerin mutluluklarını ya da hüzünlerini tüm içtenliğiyle aktarır. Kimi zaman onlarla beraber sevinir kimi zaman da acı çeker. Bunu da özellikle yazarın köy romanlarının ana karakteri olan kadınlar üzerinden okuyucuya açıkça yansıtır. Örneğin köy geleneklerine aykırı olduğu düşüncesiyle okutulmayan, genç yaşta ailesi yoksulluktan kurtulsun diye kendinden oldukça büyük adamlarla evlenen veya zorla evlendirilen, mezhep farklılıklarından dolayı sevdiği adama kavuşamayan genç kızların yaşadıklarını, iç dünyalarını, serzenişlerini etkileyici bir çerçeve içerisinde sunar. Nasrullah, köylü kadının çektiği sıkıntıları sadece romanlarında dile getirmekle kalmaz, kadına yapılan dayatmaları da sürekli eleştirir. Çünkü bu dayatmalar, ana rahmine düşen kız çocuğunu bile etkileyecek kadar vahimdir. Öyle ki daha doğmamış çocuk bile bir eş sahibi olur. Eleştirisine kadın ve erkek arasında yapılan ayrımcılıkla devam eder. Ona göre erkeğin rahat bir şekilde eğitimini sürdürürken kızların hem evde hem tarlada çalışmaya zorlanması bu ayrımın en bariz örneğidir. Bütün bunlara rağmen yazar, kendi kaderine isyan eden genç kızların haklı direnişlerini de açıkça ortaya koyar. Baskı ve zor şartlara rağmen sesini duyurmaya çalışan kadınların sözcüsü olur. Biz de çalışmamızda bu kadınların romanda verilen karakterler üzerinden nasıl tasvir edildiğini ve okuyucuda nasıl bir izlenim bıraktığını incelemeye çalışacağız.

Anahtar Kelimeler:

“woman” In Village Novels Of Lebanon Author Emily Nasrallah
2023
Yazar:  
Özet:

Emily Nasrallah, who has an important place among the women writers of Arabic literature, was born in the village of Kevkeba in South Lebanon. The author, who spent her childhood in the crop fields, fruit and vegetable gardens here, had the opportunity to experience the village life closely. In this way, while describing the village scenes in a masterful way, she was able to convey the customs, traditions, customs and beliefs of the village society to the reader with a realistic perspective. As a person who lived with the villagers and felt all their problems, Emily Nasrallah sincerely conveys the happiness or sadness of the characters she deals with in her novels. Sometimes she is happy with them and sometimes she suffers. It clearly reflects this to the reader, especially through the women who are the main characters of the author's village novels. For example, it presents in an impressive frame the experiences, inner worlds and reproaches of young girls who are not taught because they are contrary to village traditions, marry at a young age with older men to save their families from poverty, or are forced into marriage, and cannot meet the man they love due to their sectarian differences. Nasrallah not only expresses the troubles of peasant women in her novels, but also constantly criticizes the impositions on women. Because these impositions are so serious that they affect even the baby girl who is conceived. So much so that even the unborn child has a wife. She continues her criticism with discrimination between men and women. According to her, the most obvious example of this distinction is that the boys are forced to work both at home and in the field while the boys continue their education comfortably. Despite all this, the author clearly reveals the rightful resistance of young girls who rebelled against their own destiny. She becomes the spokesperson of women who try to make their voices heard despite pressure and difficult conditions. In our study, we will try to examine how these women are portrayed through the characters given in the novel and how they make an impression on the reader.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Turkish Studies Language and Literature

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 748
Atıf : 296
2023 Impact/Etki : 0.088
Turkish Studies Language and Literature