Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 5
 Görüntüleme 54
 İndirme 6
Bir Sağlık Arama Davranışı Olarak Sosyal Medya Kullanımı: İzolasyon, Karantina ve Sosyal Mesafe Tedbirlerinde Facebook’ta Covid-19 İçerikli Sosyal Medya Paylaşımlarının Görünümü
2021
Dergi:  
Connectist: Istanbul University Journal of Communication Sciences
Yazar:  
Özet:

Çalışmanın temel amacı Koronavirüs (Covid-19) sürecinde izolasyon, karantina ve sosyal mesafe şartlarında sağlık arama davranışı gösteren kişilerin, Facebook’un Covid-19 konulu gruplarında yaptıkları paylaşım ve yorumlarına sağlık arayışının nasıl yansıdığını ortaya koymaktır. Bu kapsamda Facebook’ta Corona virüsü (Covid-19) Bilgi Paylaşımı ve Yardımlaşma-Türkiye, Covid-19 Bilgi Paylaşım Platformu ve Covid-19 Yakalananlar Bilgi ve Birlik Platformu Türkiye sosyal medya grupları araştırmaya dâhil edilmiştir. Gruplardan 07 Ekim 2020 ve 07 Ocak 2021 tarihleri arasından basit rastlantısal örneklem tekniğiyle seçilen 600 paylaşım ve yorum betimsel yöntem ile içerik analizi tekniği kullanılarak incelenmiştir. Alanyazın taramasına dayanarak araştırmacılarca oluşturulan kodlama cetveli ile (güvenilirlik %92,95 olarak) paylaşım ve yorumlar analiz edilmiş analiz sonucunda katılımcıların ağırlıklı olarak iyi dilekler/teselli/dua/teşekkür (%35,3) içeren paylaşım ve yorumlarda bulunduğu, Covid-19’un deneyim/tedavi süreci hakkında soru sorarak (%41,3) diğer katılımcılardan bilgi talep ettiği belirlenmiştir. Elde edilen bulgulara göre paylaşım ve yorumlar cinsiyete göre farklılık göstermektedir, bulguların %86,3’ünü yorumlar oluşturmaktadır. Çalışmanın sonunda Python programlama dili kullanılarak kelime bulutu oluşturulmuş paylaşım ve yorumların genel dağılımı belirlenmiştir. Çalışmada bu anlamda sosyal ağların, sağlık bilgisi arama ve korku paradoksu, gizlilik, düşük güven düzeyi gibi sorunsallarına rağmen duygusal destek ve bilgiye ulaşmada bir kaynak olarak kullanıldığı ortaya konmaktadır.

Anahtar Kelimeler:

Use Of Social Media As A Health Seeking Behaviour: Looking Into Covid-19 Related Social Media Posts On Facebook During The Measures Of Isolation, Lockdown and Social Distance
2021
Yazar:  
Özet:

The study aims to demonstrate how health seeking is reflected in users’ posts and comments in Covid-19-themed groups on Facebook as a social media platform, under the conditions of isolation, lockdown and social distance in the Covid-19 process. In this scope, the study examined Facebook groups: The Coronavirus (Covid-19) Information Exchange and Cooperation-Turkey, The Covid-19 Information Sharing Platform, and The Information and Solidarity Platform for Those Diagnosed with Covid-19 Turkey. 600 posts and comments were selected using the random sampling technique and analysed using descriptive method content analysis technique. This was conducted through a coding layout developed by the researchers based on field research (92.95% reliability) and showed that the participants mainly shared emotional support posts and comments that included good wishes/consolation/prayer/thanks (35.3%) and asked questions about the Covid-19 experience/treatment (41.3%) process for information. The posts differed by gender and 86.3% of them received comments. Finally, a word cloud was created using Python, and the overall distribution of the posts and comments was determined. The study demonstrates that digital channels and social networks are used for emotional support and as a source in seeking health information despite having problems such as causing the paradox of fear, issues of confidentiality, and a low confidence level.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Connectist: Istanbul University Journal of Communication Sciences

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 410
Atıf : 2.068
2023 Impact/Etki : 0.182
Connectist: Istanbul University Journal of Communication Sciences