Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 4
VIOLA ODORATA'NIN (KOKULU MENEKŞE) TOPLAM ANTİOKSİDAN DURUMU, ANTİMİKROBİYAL VE ANTİPROLİFERATİF POTANSİYELLERİ
2023
Dergi:  
Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bitkiler birçok biyolojik aktiviteden sorumludur. Bu kapsamda tamamlayıcı tıpta önemli doğal materyallerdir. Bu çalışmada Viola odorata L. bitkisinin toplam antioksidan durumu (TAS) ve toplam oksidan durumu (TOS) ve oksidatif stress indeksi (OSI) belirlenmiştir. Ayrıca bitkinin antimikrobiyal ve antiproliferatif aktivitesi tespit edilmiştir. Gereç ve Yöntem: Bitkinin toprak üstü kısımlarının etanol ile soxhlet cihazından ekstraksiyon işlemi yapılmıştır. TAS, TOS ve OSI değerleri Rel Assay kitleri kullanılarak belirlendi. Antimikrobiyal aktivite agar dilisyon metodu ile bakteri ve fungus suşlarına karşı test edilmiştir. Antiproliferatif aktivite A549 akciger kanser hücre hattına karşı MTT testi ile test edilmiştir. Sonuç ve Tartışma: Yapılan çalışmalar sonucunda bitki ekstraktının TAS değeri 6.752±0.139, TOS değeri 7.886±0.224 ve OSI değeri 0.117±0.001 olarak belirlenmiştir. Bitki özütleri standart bakterilere karşı 25-100 μg/ml, funguslara karşı 100-200 μg/ml konsantrasyonlarda etkili olduğu görülmüştür. Bitki özütünün antiproliferative aktivitesi özüt konsantrasyonuna bağlı olarak arttığı ve güçlü etkiler gösterdiği belirlenmiştir. Sonuç olarak V. odorata’nın önemli biyolojik aktivitelere sahip olduğu bu kapsamda farmakolojik ilaç dizaynlarında doğal kaynak olarak kullanılabileceği belirlenmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Total Antioxidant Status, Antimicrobial and Antiproliferative Potentials Of Viola Odorata (fragrant Violet)
2023
Yazar:  
Özet:

Objective: Plants are preferred for biological effect. It is a natural resource used in the field of alternative medicine due to its biological effect. In our study, the total oxidant status (TOS) and oxidative stress index (OSI) and total antioxidant status (TAS) of Viola odorata L. species were detected. In addition, antimicrobial and antiproliferative effect of species was detected. Material and Method: The some parts of the species were used with the help of a soxhlet equipment, and ethanol was preferred as a solvent. TOS, OSI and TAS capacitiy were detected using Rel Assay kits. Agar dilution method was preferred to determine antimicrobial effect against bacteria and fungi. Lung cancer cell line (A549) was used to find out the antiproliferative effect by MTT assay. Result and Discussion: Consequently, the studies, the TAS capacitiy of V. odorata extract was detected as 6.752±0.139, the TOS capacitiy as 7.886±0.224 and the OSI capacitiy as 0.117±0.001. V. odorata extracts were determined to be influential against standard bacteria at 25-100 μg/ml intensiy and against fungi at 100-200 μg/ml intensiy. It was detected that the antiproliferative effect of V. odorata extract increased depending on the extract intensiy and showed strong effects. Consequently, it has been detected that V. odorata has important biological effects and in the pharmaceutical industry, it can be preferred after certain stages.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 863
Atıf : 479
2023 Impact/Etki : 0.032
Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dergisi