Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 9
Türkiye Cumhuriyeti’nin Birinci Yüzyılında Bankacılık Tarihi
2023
Dergi:  
Paradigma: İktisadi ve İdari Araştırmalar Dergisi
Yazar:  
Özet:

Türkiye Cumhuriyeti’nde bankacılık sektörü, milli bankacılık dönemi (1923-1944), özel bankacılık dönemi (1945-1959), planlı dönem (1960-1980), finansal serbestleşme dönemi (1981-2001), yeniden yapılandırma dönemi (2002 sonrası) ve sonrası şeklinde ele alınabilir. Söz konusu dönemler ekonomi politikalarının etkisi sonucu şekillenmektedir. Bu çalışmanın amacı Türkiye Cumhuriyeti’nin birinci yüzyılında bankacılık sektöründe tarihsel gelişimin incelenmesidir. Bu kapsamda bankacılık dönemlerinde mevduat bankaları ile kalkınma ve yatırım bankalarının kuruluşları incelenmiş, Cumhuriyetin 100. yılında faaliyet gösteren mevduat bankaları ise kuruluşlarından bu yana, söz konusu olan unvan, mülkiyet yapısı ve faaliyet alanı değişikliği, birleşme gibi nedenlerle meydana gelen değişiklikler doğrultusunda incelenmiştir. Bankacılık tarihi sırası ile şu aşamalardan oluşmaktadır: Cumhuriyetin kuruluşunda yabancı sermayenin kontrolünden çıkılması ve Türk iktisadi varlığının oluşturulmasında bankalara ve bankaların kurulmasında ise devletin desteğine önem verilmesi devletçi politikalar yerine liberal politikaların uygulanması, kalkınma planlarında işaret edilen noktalara yönelik sistemin kurulması, bankacılıkta yeniden yapılandırma döneminin etkileri ve sonrası.

Anahtar Kelimeler:

Banking History In The First Century Of The Republic Of Turkiye
2023
Yazar:  
Özet:

The banking sector in the Republic of Türkiye, can be considered as national banking period (1923-1944), private banking period (1945-1959), planned period (1960-1980), financial liberalization period (1981-2001), restructuring period (post-2002 period) and following form. These periods are shaped as a result of the effect of economic policies. The aim of this study is to examine the historical development in the banking sector in the first century of the Republic of Türkiye. In this context, deposit banks established during the banking period and development and investment banks were examined, and deposit banks operating in the 100th year of the Republic were examined in line with the changes that have occurred since their establishment, due to changes in title, ownership structure and field of activity, and merger. Banking history consists of the following stages, in order: getting out of the control of foreign capital in the establishment of the Republic, giving importance to banks in the creation of Turkish economic existence and the support of the state in the establishment of banks, implementation of liberal policies instead of statist policies, establishment of a system for the points indicated in the development plans, the effects of the restructuring period in banking and later.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




Paradigma: İktisadi ve İdari Araştırmalar Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 241
Atıf : 934
2023 Impact/Etki : 0.135
Paradigma: İktisadi ve İdari Araştırmalar Dergisi