Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 33
 İndirme 16
Türk Resminde Hamasî Konulu Resimler: Şehzade Süleyman Paşa’nın Salla Rumeli’ye Geçişi
2019
Dergi:  
Çanakkale Araştırmaları Türk Yıllığı
Yazar:  
Özet:

Türk resminde sanatçılar tarafından en çok resmedilen konular arasında, savaş, kahramanlık, zaferler gibi olayları canlandıran hamasî konulu resimler vardır. Şehzade Süleyman’ın salla Rumeli’ye geçişi konusu da bu kapsamda resimlere aktarılmıştır. Sultan Orhan’ın oğlu Şehzade Süleyman Paşa’nın beyleri ve askerleriyle birlikte salla Rumeli’ye geçtiği rivayet edilir. 1350’li yıllarda öncelikle buradaki Çimpe Kalesi ele geçirilerek, Gelibolu, Tekirdağ, Keşan ve Çorlu yönünde Rumeli fethedilmiştir. Rumeli Fatihi olarak anılan Gazi Süleyman Paşa, Bolayır’da yaşamış ve burada vefat etmiştir. Bolayır’da defnedilerek, Gazi Süleyman Paşa Türbesi yapılmıştır. 1900’lerde ressam Hasan Rıza, Salla Rumeli’ye Geçiş konulu iki resim yapmıştır. Resimlerden biri İstanbul Askeri Müze’de, diğeri Edirne Belediyesi Koleksiyonu’ndadır. İki sal üzerinde kalabalık figürlerin olduğu bu resimler, bu konudaki ilk örnekler olarak değerlendirilebilir. Halim Bey’in benzer bir resmi, İstanbul Deniz Müzesi’ndedir. TBMM Milli Saraylar Koleksiyonu’nda Halid Naci’nin bir tablosu vardır. Halid Naci’nin tablosunun benzer bir örneği, Nazmi Ziya’ya atfedilir ve resmin nerede olduğu bilinmemektedir. 1950’li yıllarda, tarih konulu kitaplarda, dergilerde, ansiklopedilerde, Rumeli’ye geçiş konusuna yer verilerek, Münif Fehim’in konuyu canlandıran resimleri yayımlanmıştır. Bu çalışmada, Rumeli’nin fethi ve Rumeli Fatihi olarak anılan Şehzade Süleyman Paşa’nın Rumeli’ye geçişi, tarihi kaynaklara göre değerlendirilmesi ve Türk resminde, hamasî konular arasında Salla Rumeli’ye Geçiş konusunu resmeden sanatçılar ile eserlerinin incelenmesi amaçlanmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Turkish picture Hamas Theme Pictures: The Transition of Şehzade Suleyman Pasha to Salla Rumeli
2019
Yazar:  
Özet:

Among the topics many painted by artists in the Turkish painting, there are hamassic-themed paintings that play events such as war, heroism, victories. The passage of Solomon to Salla Rumeli was also translated into this scenery. The son of Sultan Orhan, Şehzade Suleyman Pasha, with his men and soldiers passed to Salla Rumeli. In the 1350s, the Chimpe Castle was first captured here, and Rumeli was captured in the direction of Gelibolu, Tekirdağ, Keşan and Çorlu. Gazi Suleyman Pasha, named Rumeli Fatihi, lived in Bolayir and died here. In the city of Boleir, the Gazi Solomon Pasha Turbesi was buried. In the 1900s, the painter Hasan Rıza made two paintings on the subject of the transition to Salla Rumeli. One of the pictures is in the Istanbul Military Museum, the other in the Edirne Municipality Collection. These images with crowded figures on the two halls can be considered as the first examples of this subject. A similar picture of Mr. Halim is in the Istanbul Maritime Museum. In the TBMM National Palace Collection there is a picture of Halid Naci. A similar example of the painting of Halid Naci is attributed to Nazmi Ziya and it is unknown where the painting is. In the 1950s, in history-themed books, magazines, encyclopedias, the subject of the transition to Rumeli, the paintings of Munif Fehim that rejoice the subject were published. In this work, the conquest of Rumeli and the transition of Şehzade Suleyman Pasha to Rumeli, referred to as Rumeli Fatihi, is aimed at assessing according to historical sources and in the Turkish painting, the artists and their works that paint the subject of the transition to Salla Rumeli among the hamasic subjects.

Anahtar Kelimeler:

0
2019
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Çanakkale Araştırmaları Türk Yıllığı

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 266
Atıf : 574
2023 Impact/Etki : 0.03
Çanakkale Araştırmaları Türk Yıllığı