Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 4
 Görüntüleme 11
 İndirme 15
Bal Arılarının Viral Hastalıkları
2009
Dergi:  
Uludağ Arıcılık Dergisi
Yazar:  
Özet:

Son dönemlerde yapılan çalışmalar koloni sönmesi olaylarının büyük bölümünde arı viruslarının rol aldıına işaret etmektedir. Günümüzde bal arılarını etkileyen viruslardan 18 tanesi detaylı olarak tanımlanmıştır. Bu derlemede bal arılarında virusların neden olduğu hastalıkların belirtileri hakkında genel bilgiler ve son gelimeler sunulmaktadır. Deforme kanat virusu erişkin arılarda kanatlarda buruşukluk, gövdede küçülme ve renk kaybına neden olur. Ancak pupanın gelişimi esnasında virus çoğalması oldukça yavaştır ve nadiren ölüme yol açabilir. Talamus yavru çürüklüğü ise bir larva hastalığıdır ve larvaların inci beyazı renginin sarımsı-kahverengiye dönmesiyle ayırt edilir. Siyah kraliçe arı virusu kraliçe arı, pupa ve prepupaların ölümüne ve renklerinin koyu kahverengiye dönüşmesine neden olur. Arı virusları arasında en yüksek virülense sahip olan Kaşmir arı virusu ilk olarak asya bal arılarında tespit edilmiş olmasına karşın, daha sonraki çalışmalar hastalığın dünyanın değişik bölgelerindeki A. mellifera arılarında da bulunduğunu ortaya koymuştur. Kamir arı virusu ile enfekte arılarda titreme, koordinasyon bozukluğu ve ölüm gözlenmektedir. Bal arılarında felç oluşturan 4 virus bilinmektedir (kronik arı felci, akut arı felci, yavaş arı felci ve İsrail arı felci virusları). Varroa enfestasyonuyla yakın ilikili olan akut ve kronik arı felci virusları tüm dünyada görülebilen etkenlerdir. Akut arı felci arıların 3-5 gün içinde ölümüne neden olurken, kronik arı felci hastalığında 6. günden itibaren, yavaş felç virusu enfeksiyonunda ise yaklaşık 12. günde ölüm gerçekleşir. Kronik arı felci virusu özellikle erişkin arıların beynine yerleşir ve farklı 2 hastalık tablosuna neden olabilir. Tip 1 sendromunda titreme, kanatların düşmesi ve karın bölgesinde şişkinlik görülürken, Tip 2 sendromunda arılar kıllarını kaybeder ve parlak siyah bir görünüm alır. İsrail arı felci virusu ani koloni sönmesi olaylarında tespit edilmiş olması bakımından önemlidir. Arılarda enfeksiyon oluşturan diğer viruslarla (arı X ve arı Y virusları, Arkansas, Berkeley ve Mısır arı virusları, bulanık kanat virusu, flamentöz arı virusu, apis iridescent virus ve kakugo virus) ilgili bilgiler ise sınırlı düzeydedir. Arılarda görülen viral hastalıklara karşı özel bir ilaç tedavisi bulunmamaktadır. Ancak iyi yetiştirme kuralları uygulanarak bu hastalıklardan korunmak ve kayıpları en aza indirebilmek mümkün olabilir. Bu derlemede arıların viral hastalıklarından korunmaya yönelik bilgiler de sunulmutur

Anahtar Kelimeler:

Viral diseases of honey bees
2009
Yazar:  
Özet:

Recent studies have shown that most of the colon extinction events have played a role in bee viruses. Today, 18 of the viruses affecting honey bees are detailed. This collection provides general information and latest findings about the symptoms of diseases caused by viruses in honey bees. Deformed wing virus in adult bees leads to swelling in the wings, redemption in the body and loss of color. However, during the development of the puppy, the viral reproduction is quite slow and can rarely lead to death. Talamus is a larva disease and is distinguished by the turning of the larva white in the yellow-brown color. The Black Queen Bee Virus causes the death of the Queen Bee, Pupa and Prepupa, and their colors become dark brown. Although the Kashmir bee virus, which has the highest virulence among bird viruses, was first detected in Asian honey bees, subsequent studies have shown that the disease is also found in A. mellifera bees in different parts of the world. In the infected bees with Kamir bee virus, vibration, disorders of coordination and death are observed. There are 4 viruses that are known to form a stroke in honey bees (chronic bee stroke, acute bee stroke, slow bee stroke and Israeli bee stroke viruses). The acute and chronic bee infection viruses, which are closely associated with Varroa infection, are factors that can be seen worldwide. Acute bees infection causes the death of bees within 3-5 days, while chronic bees infection occurs from the 6th day, and slow infection with infection with infection with infection with infection with infection. The chronic bee infection virus is placed in the brain of adult bee and can lead to 2 different diseases. In type 1 syndrome, it occurs with vibration, wings falling and swelling in the abdominal area, while in type 2 syndrome, bees lose their hair and get a bright black appearance. The Israeli bird infection virus is important in terms of the fact that it has been detected in the cases of sudden colony extinction. Information about other viruses that cause infection in birds (half X and bird Y viruses, Arkansas, Berkeley and Egyptian bird viruses, foolish wing viruses, flamentous bird viruses, apis iridescent viruses and kakugo viruses) is limited. There is no special treatment for viral diseases found in bees. However, by applying the rules of good education, it may be possible to protect against these diseases and to minimize losses. This information is also provided to protect the bees from viral diseases.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Uludağ Arıcılık Dergisi

Alan :   Ziraat, Orman ve Su Ürünleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 266
Atıf : 1.208
2023 Impact/Etki : 0.2
Uludağ Arıcılık Dergisi