Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 10
 Görüntüleme 9
 İndirme 2
Repetitive Subtidal-to-Coastal Sabkha Cycles from a Lower-Middle Miocene Marine Sequence, Eastern Sivas Basin
2001
Dergi:  
Turkish Journal of Earth Sciences
Yazar:  
Özet:

In the study area, southeast of Zara in the Sivas Basin, the Lower-Middle Miocene marine Karacaören Formation consists of a succession of marine sedimentary rocks deposited within two trangressive-regressive cycles. The present study focuses on the facies characteristics, cyclic nature, and significance of the basin-wide distribution of a 100-m-thick gypsiferous sedimentary package overlying an otherwise transgressive segment of the lower sequence, within a marine setting. The typical lithologic expression of the studied sedimentary interval comprises generally fossiliferous mudstones, rare algal limestones and nodular gypsum. Detailed sedimentological observations, combined with palaeontological evidence, indicate that the mudstone intervals were deposited in a subtidal to lower intertidal setting, while the algal limestones represent intertidal areas. Nodular gypsum and associated rare reddish-greenish clays, which constitute nearly half of the studied sequence, were probably deposited within a coastal sabkha environment. The internal architecture of the studied interval is characterized by some fifteen shallowing-upwards (i.e., progradational) cycles. Each cycle typically has a basal mudstone interval, locally overlain by an algal carbonaceous mudstone/limestone, and an upper nodular gypsum (with or without reddish-greenish clays) interval. These cycles probably correspond to parasequences which were driven by high-frequency changes in relative sea-level. The lateral distribution pattern of the studied evaporitic interval implies that conditions giving rise to evaporites prevailed over the entire central and eastern parts of the Sivas Basin, and that the local palaeogeography at that time was characterized by widespread coastal sabkhas to the south, and a reefal-to-muddy shelf to the north.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler












Turkish Journal of Earth Sciences

Alan :   Fen Bilimleri ve Matematik

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 773
Atıf : 2.620
2023 Impact/Etki : 0.187
Turkish Journal of Earth Sciences