Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 47
 İndirme 3
Tecrîd Geleneğinde Zorunlu Varlık’ın Zorunluluğu Tartışması: İsfehâni, Kuşçu ve Devvânî
2021
Dergi:  
Beytulhikme An International Journal of Philosophy
Yazar:  
Özet:

Tanrı için “Zorunlu Varlık” terimini kullanması İbn Sînâ’nın felsefî-teolojik düşünceye kazandırdığı en önemli yeniliklerden biridir. Zorunlu Varlık terimi hem İslam hem Batı düşüncesinde büyük kabul görmüş, ontolojik delil, kozmolojik delil, varlık-mahiyet ayırımı, varlığın yüklem olma/ması ve ilahi basitlik gibi tartışmaların odağında yer almıştır. Geç dönem İslam düşüncesinde metafizik tartışmaların sürdürüldüğü en güçlü ve uzun soluklu mecralardan bir haline gelen Nasîruddîn Tûsî’nin Tecrîdü’l-İ‘tikâd adlı kısa ve veciz eseri üzerine yazılan şerh ve haşiye geleneğinde tartışılan temel meselelerden biri de Zorunlu Varlık’ın zorunluluğunun nasıl anlaşılması gerektiği problemidir. Tartışmanın esası Tanrı’nın basitliğiyle zorunluluğu arasında bir çelişki bulunup bulunmadığı problemine dayanmaktadır. Bir taraftan Tanrı’nın varlığı ile mahiyetinin özdeş olduğunu söyleyip diğer taraftan Tanrı’nın zorunluluğunu zatının/mahiyetinin varlığı gerektirmesi biçiminde tanımlamak ilk bakışta basitlik ile zorunluluk arasında bir tenakuz olduğu sonucuna götürebilir. Bu makalenin amacı Tûsî’nin üç önemli yorumcusunun, İsfehânî, Ali Kuşçu ve Devvânî’nin Zorunlu Varlık’ın zorunluluğunun keyfiyeti hakkındaki görüşlerini ilahi basitlik açısından analiz etmektir. Ayrıca giriş kısmında klasik İslam düşüncesi çalışmalarında takip edilmesi gereken yöntem hakkında kısa, eleştirel bir değerlendirme de yapılmaktadır.

Anahtar Kelimeler:

The discourse of the obligatory existence in the Tradition of Extrudity: Isfehâni, Kuşçu and Devvanî
2021
Yazar:  
Özet:

The use of the term "forced Being" for God is one of the most important innovations that Ibn Sina has brought to the philosophical-theological thought. The term ‘obligatory Being’ has been greatly accepted in both Islam and the Western thought, and has been focused on debates such as ontological evidence, cosmological evidence, existence-specific distinction, the burden of existence and divine simplicity. One of the main issues discussed in the late Islamic thought of metaphysical discussions is how the obligation of the Forced Being should be understood, which became one of the strongest and long-deathed mecrals of Nasiruddîn Tûsî's short and vectious work named Tecrîd'l-I'tikâd. The essence of the debate is based on the question of whether there is a contradiction between God’s simplicity and obligation. To say, on the one hand, that God’s existence is identical with His virtue, and on the other hand, to define the obligation of God in the form that His virtue requires the existence, it can lead to the conclusion that at first glance there is a gap between simplicity and obligation. The purpose of this article is to analyze the views of the three important interpreters of Tusi, Isfehani, Ali Kuşçu and Devvani on the enjoyment of the obligation of the Compulsory Being from the point of view of divine simplicity. There is also a brief, critical assessment of the method to be followed in the classical Islamic thought studies in the entry section.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Beytulhikme An International Journal of Philosophy

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 543
Atıf : 863
2023 Impact/Etki : 0.042
Beytulhikme An International Journal of Philosophy