Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 20
 İndirme 2
Tip-1 Diabetes Mellitus Tanılı Çocuk ve Adölesan Olgularda Başvuru 25-hidroksivitamin D Düzeyleri ve Klinik, Laboratuvar, İzlem Verileri ile İlişkisi
2021
Dergi:  
Journal of Academic Research in Medicine
Yazar:  
Özet:

Amaç: Çalışmamızda tip-1 diabetes mellituslu çocuk ve adölesan olgularımızın başvuru anındaki 25-hidroksivitamin D [25(OH)D] düzeyinin klinik, laboratuvar ve takip verileri ile ilişkisini değerlendirmeyi amaçladık. Yöntemler: Çalışmaya, kliniğimizde 2009 ve 2015 yılları arasında tip-1 diabetes mellitus tanısı almış takip verileri mevcut hastalar dahil edildi. Başvuru, özgeçmiş/aile öyküsü ve klinik, laboratuvar ve takip verileri ile ilgili sonuçlar için hasta dosyalarını taradık. Ek olarak, tüm veriler 25(OH)D yeterlilik/yetersizlik/eksikliği için eşik değerler bağlamında değerlendirildi. Bulgular: Ortalama yaş 8,62±14,19 yıldı. Hastaların %53,9’unda tip-1 diabetes mellitus tanısı diyabetik ketoasidoz ile konmuştur. Tanı anında ortalama 25(OH)D düzeyi 18,90±11,07 ng/mL idi. D vitamini eksikliği olan grupta ketozis/diyabetik ketoasidozun rezolüsyonu ile subkütan insülin tedavisine kadar geçen ortalama süre anlamlı olarak daha uzundu (p=0,020). Orta ve şiddetli diyabetik ketoasidoz tanısı alan hastalarda ortalama 25(OH)D düzeyleri daha düşüktü (p=0,020). Ek olarak, taburcu edilirken ortalama 25(OH)D düzeyi 10-20 ng/mL olan hastalarda insülin dozları anlamlı olarak daha düşüktü (p=0,039). Takip döneminde D vitamini grupları ile HbA1c ve insülin dozları arasında anlamlı bir ilişki yoktu. Sonuç: Bu araştırma klinik, laboratuvar ve takip verilerinin yanı sıra özellikle 2. ayda (±1) balayı durumunu değerlendiren pilot bir çalışmadır. Çalışmamızda 25(OH)D düzeyinin tanı anında klinik özellikleri etkilediğini, ancak takip sırasında etkilemediğini bulduk.

Anahtar Kelimeler:

Type 1 Diabetes Mellitus Application in Child and Adolescent Diseases 25-Hydroxyvitamin D Levels and Relationship with Clinical, Laboratory, Monitoring Data
2021
Yazar:  
Özet:

Purpose: In our study, we aimed at assessing the relationship between the 25-hydroxyvitamin D [25(OH)D] levels at the time of application of our children with type 1 diabetes and adolescents with clinical, laboratory and tracking data. Methods: The study included the tracking data of existing patients diagnosed with type 1 diabetes mellitus between 2009 and 2015 in our clinic. We scanned patient files for application, resume/family history and results related to clinical, laboratory and tracking data. Additionally, all data were assessed in the context of 25(OH)D scale values for adequacy/deficiency/deficiency. The average age was 8.62 ± 14,19 years. In 53.9% of patients, type 1 diabetes mellitus was diagnosed with diabetic ketoacidosis. The average 25(OH)D level at the moment of diagnosis was 18.90±11.07 ng/mL. In the group with vitamin D deficiency, the average time of ketosis/diabetic ketoacidose resolution to subcutaneous insulin treatment was significantly longer (p=0,020). Patients diagnosed with moderate and severe diabetic ketoacidosis had an average of 25(OH)D levels lower (p=0,020). In addition, insulin doses were significantly lower (p=0,039) in patients with an average level of 25(OH)D of 10-20 ng/mL during the release. During the follow-up period there was no meaningful relationship between vitamin D groups and HbA1c and insulin doses. Result: This study is a pilot study that, in addition to clinical, laboratory and tracking data, assesses the state of honeymoon especially in the 2nd month (±1) . In our study, we found that the level 25(OH)D immediately affects the clinical characteristics of the diagnosis, but does not affect it during the follow-up.

Anahtar Kelimeler:

0
2021
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Journal of Academic Research in Medicine

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 465
Atıf : 231
Journal of Academic Research in Medicine