Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 20
 İndirme 1
Postpartum dönemde demir eksikliği anemisi olan hastalarda intravenöz ve oral demir tedavisinin karşılaştırması
2018
Dergi:  
Turkish Journal of Clinics and Laboratory
Yazar:  
Özet:

Amaç : Kadınlarda postpartum demir eksikliği anemisi oldukça yaygındır. Çoğu kadın oral veya intravenöz (iv) demir ile ya da kan transfüzyonu ile tedavi edilir. Bu çalışmanın amacı, intravenöz ferrik karboksimaltozun postpartum anemisi olan kadınlarda ferröz sülfatla karşılaştırıldığında etkinliğini, güvenilirliğini ve tolere edilebilirliğini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntemler: Çalışmamız postpartum 1.günde hemoglobin değeri 8 ile 10 g/dl arasında olan hastalardan, hastanede yatışı süresince iv demir tedavisi verilen ve taburculuk sonrası oral demir tedavisi alan hastaların dosyalarının incelenmesi ile oluşturuldu. 1.grubu oluşturan hastalar; postpartum 1.günde 15mg/kg den maksimum 1000 mg iv ferrik karboksimaltoz tedavisi alan (n:100), 2.grubu oluşturan hastalar ise postpartum taburculuk ile beraber oral ferroz sulfat (100 mg) / 2x1 den 6 hafta boyunca tedavisi düzenlenen hastalardı (n:100). Her iki grupta yer alan hastaların sistem üzerinden bilgileri ve tetkik sonuçları incelendi ve postpartum 1.gün, 14.gün ve 40.gün hemoglobin, hematokrit ve ferritin düzeyleri kaydedildi. Bulgular: Bu hastalardan 1. grubun yaş ortalaması 29.8, 2. grubun yaş ortalaması 29.0 olarak saptandı. Gruplar arasında gravida ve parite sayıları, doğum şekilleri ve tedavi öncesi bakılan hemoglobin (Hb) ve hematokrit (Htc) değerleri arasında fark yoktu. Tedavi sonrası 1. Gün bakılan Hb ve Htc değerleri iv demir tedavisi alan 1.grupta, oral demir tedavisi alan 2.gruba göre anlamlı derecede yüksekti (p<0.005). İv demir tedavisinin Hb ve Htc değerlerini hızlı artırdığı saptandı. 14. Gün bakılan Hb, Htc ve ferritin değerleri ortalaması 1. grupta anlamlı olarak daha yüksekti (p<0.005). Gruplar arasında 40. Gün bakılan parametrelerde anlamlı fark görülmedi. Tartışma : Postpartum demir eksikliği anemisinin tedavisinde intravenöz ferrik karboksimaltoz güvenli ve iyi tolere edilebilmektedir. İntravenöz demir tedavisinin postpartum anemisi olan kadınlarda hemoglobin seviyesini oral ferröz sülfattan daha hızlı arttırdığı gösterilmiştir. Ayrıca demir depolarını daha hızlı bir şekilde doldurduğu görülmüştür.

Anahtar Kelimeler:

Comparison of intravenous and oral iron therapy in patients with anemia of iron deficiency in postpartum period
2018
Yazar:  
Özet:

Purpose: Postpartum iron deficiency anemia is quite common in women. Most women are treated by oral or intravenous (iv) iron or blood transfusion. The aim of this study is to evaluate its effectiveness, reliability and tolerability in women with intravenous ferric carboxymaltose postpartum anemia compared to ferrose sulfate. Tools and Methods: Our study was created by examining the files of patients with a hemoglobin value between 8 and 10 g/dl in postpartum 1 day, patients receiving IV iron therapy during hospitalization and patients receiving oral iron therapy after departure. Patients forming the 1st group; in postpartum 1st day with a maximum of 15mg/kg of 1000mg IV ferric carboxymaltosis treatment (n:100), 2. Patients who formed the group were patients with oral ferrose sulfate (100 mg) / 2x1 with postpartum discharge for 6 weeks (n:100). The information and the test results of both groups of patients were examined through the system and the level of hemoglobin, hematocrit and ferritin was recorded on the 1st day, 14th day and 40th day of postpartum. The average age of the 1st group was 29.8 and the average age of the 2nd group was 29.0. There was no difference between gravity and parity numbers, birth forms and pre-treated hemoglobin (Hb) and hematocrit (Htc) values. After treatment 1. The Hb and Htc values were significantly higher in the 1st group of patients receiving IV iron therapy, compared to the 2nd group of patients receiving oral iron therapy (p<0.005). It was found that iron therapy rapidly increased the Hb and Htc values. 14 . The daily average of Hb, Htc and ferritin values was significantly higher in group 1 (p<0.005). 40 of the groups. There was no significant difference in the parameters of day. Discussions: In the treatment of postpartum iron deficiency anemia, intravenous ferric carboksimaltoz can be safe and well tolerated. Intravenous iron therapy has been shown to increase the levels of hemoglobin in women with postpartum anemia faster than oral ferrose sulfat. It has also been shown to fill the iron warehouses faster.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Turkish Journal of Clinics and Laboratory

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 620
Atıf : 340
Turkish Journal of Clinics and Laboratory