Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 25
 İndirme 2
BİR ŞİDDET BİÇİMİ OLARAK EMEĞİN KADINLAŞMASI: GÖÇMEN EV İÇİ İŞÇİLERİ
2022
Dergi:  
Avrasya Uluslararası Araştırmalar Dergisi
Yazar:  
Özet:

Küresellik ve neoliberal ekonomi politikalarıyla şekillenen günümüz dünyasında, ihracata yönelik ve yapısal uyum paketleriyle desteklenmiş ekonomi politikaları karşımıza çıkmaktadır. Bu yeni düzen de beraberinde toplumsal cinsiyet temelli piyasaların oluşmasına sebebiyet vermiştir. Toplumsal cinsiyet temelli piyasa ekonomileri kadınlara ve özellikle göçmen kadınlara yönelik ayrımcılık ve şiddeti de beraberinde getirmiştir. Küreselleşme yeni işgücü alanları yaratırken güneyden kuzeye doğru yoğun göç dalgaları yaşanmış ve bu durumda kadınların çoğu ev içi hizmeti, bakıcılık, hemşirelik, seks işçiliği gibi toplumsal cinsiyet rollerini yeniden üreten işlerde çalışmaya zorunlu bırakılmışlardır. Göçmen kadın işçiler güvencesiz, sigortasız, esnek ve kısa dönemli işlerde çalışmaya mecbur olmuşlar, bu durum da göçün kadınlaşması kavramını ortaya çıkarmıştır. Kadınların işgücüne katılımları onların biyolojik üretkenlikleriyle ilişkilendirilmiş ve kadınlar bazı iş kolları için erkeklere nazaran daha az marifetli ve daha az güçlü görülmüşlerdir. Göçmen kadınlar özellikle ev içi işlerde çalışmalarından dolayı şiddete ve ayrımcılığa maruz kalmışlardır. Özellikle Sovyetler Birliği’nin yıkılmasından sonra Doğu Bloku ülkelerinden Avrupa ve Türkiye’ye göç eden kadınlar çeşitli sektörlerde çalışmışlar ancak özellikle ev içi işçiliğinde daha çok ayrımcılık gördüklerini belirtmişlerdir. Ev içi işçiliği daha az önemli bir iş kolu olarak görüldüğünden göçmen kadınlar sömürünün çeşitli biçimleriyle karşı karşıya kalmışlar ve yasal yaptırımların eksikliğinden dolayı seslerini duyurmakta zorlanmışlardır. Bu çalışmada göçmen ev içi işçileriyle ilgili yapılmış önceki analiz ve çalışmalara yer verilmiş olup, küçük ölçekli niteliksel bir araştırma ile de işin ve göçün kadınlaşmasının hem global ölçekte hem de Türkiye özelinde göçmen kadın işçilere yönelik nasıl bir şiddet biçimine dönüştüğü araştırılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

null
2022
Yazar:  
0
2022
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Avrasya Uluslararası Araştırmalar Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Mimarlık, Planlama ve Tasarım; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 985
Atıf : 2.192
Avrasya Uluslararası Araştırmalar Dergisi