Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 7
Perlitin Yüzey Enerjisinin Dağılım Bileseninin ve Yüzey Asit/Baz Özelliğinin Ters Gaz Kromatografisi ile Belirlenmesi
2015
Dergi:  
Journal of the Turkish Chemical Society Section A: Chemistry
Yazar:  
Özet:

Geleneksel adsorpsiyon tekniklerinin tersine, ters gaz kromatografisi (TGK) yönteminde kolon içerisindeki uçucu olmayan sabit faz incelenmektedir. TGK üzerine yapılan çalısmaların çok fazla olmasının baslıca nedenleri, islemlerin kolaylığı ve ekonomikliğidir. TGK’nin temel ekipmanları, ucuz, basit ve kolay bulunabildikleri için bu yöntemle rutin laboratuvar uygulamalarında olduğu kadar özel ilgi gerektiren temel arastırmalarda da çalısılabilir. TGK ölçümleri hem sonlu yüzey kaplanmasında (sonlu konsantrasyon bölgesi), hem de sonsuz seyrelme bölgesinde (Henry kanunu konsantrasyon bölgesi) gerçeklestirilebilir. Sonsuz seyrelme bölgesinde; katıların fizikokimyasal özellikleri TGK kullanılarak incelenebilir. TGK ile yüzey kaplanmasının sıfıra yaklastığı ve adsorplanan-adsorplanan etkilesmelerinin ihmal edilebileceği, çok düsük buhar konsantrasyonu kosulları altında adsorpsiyon verileri elde edilebilir. Gözlenen termodinamik davranıslar sadece adsorplanan-adsorplayan etkilesimlerine bağlıdır. Adsorpsiyon sonsuz seyrelme bölgesinde yer aldığında; elde edilen kromatografik pikler simetriktir ve alıkonma zamanları enjeksiyon hacminden etkilenmez. Bu Henry kanunu bölgesine ulasıldığının bir göstergesidir [1]. Perlit gözenekliliği, hafifliliği, ısı ve ses yalıtıcılığı, kimyasal inertliği ve yanmazlığı gibi teknik özellikleri nedeniyle birçok kullanım alanı bulmaktadır. Günümüzde daha çok insaat sektöründe tüketilmekte, bu nedenle de perlit hakkındaki arastırmalar insaat malzemelerinin üretimi ve bu malzemelerin özelliklerinin incelenmesi konularında yoğunlasmıstır [2]. Bu çalısmada TGK kullanılarak sonsuz seyrelme bölgesinde perlitin yüzey enerjisinin dağılım bileseni ( d γS ), Schultz metoduna göre belirlenmistir. TGK çalısmalarında apolar test bilesiği olarak dört n-alkan (hegzan, heptan, oktan, nonan) kullanılmıstır. Yüzey enerjisinin dağılım bileseni 60, 70, 80 ve 90 °C’de sırasıyla 34,243, 30,887, 27,644 ve 24,573 mJ/m2 olarak hesaplanmıstır. Perlitin d γS değerinin artan sıcaklıkla azaldığı bulunmustur. Bulunan spesifik adsorpsiyon entalpisi değerlerinden yararlanılarak Lewis yüzey asitlik (KA ) ve bazlık (KD) sabitleri sırasıyla 0,133 ve 0,175 olarak belirlendi. Ayrıca perlit numunesinin, Fourier transform infrared (FT-IR) spektrumu incelendiğinde 2882-3557 cm-1 bölgesinde zeolitik suyu temsil eden ve oktahedral tabakadaki magnezyuma koordine olmus bağlı su bulunduğu, 782 cm-1 dalga boyunda ise Si-O-Al titresimleri gözlenmistir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




Journal of the Turkish Chemical Society Section A: Chemistry

Alan :   Fen Bilimleri ve Matematik

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 843
Atıf : 321
2023 Impact/Etki : 0.03
Journal of the Turkish Chemical Society Section A: Chemistry