Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 12
 İndirme 1
KENDİNDEN DÜZENLENEN HARİTALAR İLE DERS İÇERİKLERİNİN SINIFLANDIRILMASI
2009
Dergi:  
Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Elektronik dokümanların sayısının büyük bir hızla arttığı günümüzde, otomatik doküman sınıflandırma sistemlerinin, bilgi yönetiminin geleceği açısından çok kritik olduğu değerlendirilmektedir. Bu çalışmanın amacı, teknik dokümanları içeriklerine göre otomatik olarak sınıflandırmaktır. Teknik doküman olarak, birçok terimin sıralanmasıyla oluşan bilgisayar mühendisliği lisans programlarında açılan derslerin içerikleri kullanılmaktadır. Bu çalışmada, danışmansız öğrenme özelliğine sahip Kendinden Düzenlenen Haritalar (SOM) kullanılarak ders içeriklerini otomatik olarak sınıflandıran bir sistem önerilmektedir. Sınıflandırma işleminden önce ders içerikleri üzerinde çeşitli önişlemlerin uygulanması gerekmektedir. Dokümanlardaki durak kelimeleri (bağlaç, zamir v.s.) temizlendikten sonra kelimelerin kökleri bulunmaktadır. Sadece bir dokümanda geçen kelimeler ayırt edici olmadığından dolayı atılmaktadır. Çok tekrar eden kelimeler ise, diğer uygulamalardan farklı olarak burada oldukça anlamlı ve önemli terimler olarak görüldüğü için atılmamaktadır. Daha sonra terim frekansı ve ters doküman frekansı verileri kullanılarak ağırlık vektörleri hesaplanıp normalize edilmiştir. Her ders için hesaplanan bu vektörler kullanılarak kendinden düzenlenen haritalar yöntemi ile sınıflandırma yapılmıştır. Sonuçlar, karşılaştırma amacıyla k-ortalama algoritmasının çıktıları ile birlikte gösterilmiştir. Ders içeriklerini kullanarak yapılan bu sınıflandırma çalışması ile, bir bölümün derslerinin arasındaki içeriğe dayalı ilişkiler açık bir şekilde görülmektedir. Ayrıca farklı üniversitelerin farklı kodlara ve adlara sahip fakat içerik olarak benzer olan dersleri, SOM haritası üzerinde başarılı bir şekilde birbirine yakın çıkmaktadır.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi

Alan :   Mimarlık, Planlama ve Tasarım; Mühendislik

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 2.369
Atıf : 6.283
2023 Impact/Etki : 0.094
Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi