Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 16
 İndirme 3
S19 Hayvan Aşısının Kazayla İnokülasyonu Sonucu Gelişmiş Bir Bruselloz Olgusu
2012
Dergi:  
Türk Hijyen ve Deneysel Biyoloji Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bruselloz, gram negatif kokobasil olan Brucella cinsi bakterilerin neden olduğu, insanlarda ateş, terleme, kas ve eklem ağrısı gibi belirtilerle seyreden bir zoonotik hastalıktır. Bruselloz esas olarak enfekte hayvanlarla temas ve enfekte süt-süt ürünlerinin tüketilmesi ile bulaşmasına rağmen, literatürde aşı kaynaklı olgular nadiren bildirilmektedir. Burada; genç sığırların aşılanması sırasında canlı Brucella abortus S19 aşısına maruz kalan bir veteriner hekimde gelişen mesleki bruselloz olgusu sunulmuştur. Yirmidört yaşındaki erkek veteriner hekim, Brucella abortus S19 aşısı ile sığırları aşılarken aşıyı yanlışlıkla sol el başparmağına inoküle etmişti. Hasta, aşı inokülasyonundan 36 saat sonra hastanemize başvurdu. İlk müracaat ettiğinde aşı inokülasyon yerinde ödem, şişlik ve hassasiyet saptandı. Diğer fizik muayene bulguları normal olarak değerlendirildi. Başlangıçta çalışılan serolojik testler (rose bengal ve serum tüp aglütinasyon testi) negatif bulundu. Rutin biyokimyasal testler normal sınırlarda bulundu. Ayrıca inokülasyon yerinden alınan yara kültüründe bakteri izole edilemedi. Hasta, doksisiklin ile kemoproflaksi uygulanmasına rağmen olaydan 21 gün sonra ateş, terleme ve testis ağrısı ile tekrar başvurdu. İkinci müracaatında ateş 38,3 °C idi. İnokülasyon bölgesinde fleksiyon sırasında ağrı ve gerginlik yakınması vardı. Laboratuar incelemesinde aspartat aminotransferaz (AST) 32 U/L, alanin aminotransferaz (ALT) 25 U/L, CRP 8,94 mg/dL, serolojik incelemede rose bengal pozitif ve standart tüp aglütinasyon testi 1/320 olarak saptandı. Alınan kan kültüründe bakteri izole edilmedi. Hastaya klinik belirti ve serolojik bulgular ışığında bruselloz tanısı kondu ve altı hafta süreyle doksisiklin (200mg/gün) ve rifampisin (600 mg/gün) kombinasyon tedavisi verilerek kontrole çağrıldı. Takip muayenelerinde semptomları kayboldu ve relaps görülmedi. Veteriner hekimler aşı kaynaklı bruselloz açısından risk altındadırlar. Aşıya maruz kalanlara proflaksi uygulanmalıdır. Ancak aşıya maruziyet sonrasında uygulanacak proflaksinin her zaman hastalık gelişimini engelleyemeyeceği ve temaslıların yakından takip edilmesi gerektiği unutulmamalıdır.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler












Türk Hijyen ve Deneysel Biyoloji Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 796
Atıf : 2.092
2023 Impact/Etki : 0.062
Türk Hijyen ve Deneysel Biyoloji Dergisi