Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 18
 İndirme 2
Orta Asya'da Sınır Ötesi Su Kaynaklarının Paylaşım Sorunları
2022
Dergi:  
Akademik Yaklaşımlar Dergisi
Yazar:  
Özet:

ÖZ Orta Asya'daki ana su kaynakları sınır ötesi iki büyük Nehir olan Syr Darya ve Amu Darya Nehirleri dir. Bu nehirlerden paylaşılan suların bölgesel dağılım durumu hem yukarı hem de aşağı su havzası ülkelerinde artan su talebi, hidroelektrik üretimi ve zirai sulama için su kullanımı rekabeti bu ülkelerin ekonomilerini olumsuz yönde etkilemektedir. Bu aynı zamanda yukarı su havzası ile aşağı su havzası ülkeleri arasındaki siyasi gerilimi de artırıyor. Bu nedenle, bölgedeki su kaynaklarının verimli ve sürdürülebilir yönetimi, Orta Asya Cumhuriyetleri arasındaki ekonomik, siyasi ve çevresel işbirliği için büyük önem taşımaktadır. Eski Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra Orta Asya Cumhuriyetleri bağımsızlıklarını kazanınca, eski tek merkezi yönetim modelinin çökmesi nedeniyle sınır ötesi su kaynaklarının paylaşım sorunu güçleşti. Bölgede sınır ötesi suların paylaşımıyla ilgili sorunların özü, bölgedeki su kullanım hedef ve amaçlarının ağırlıklı olarak bir ülkeden diğerine ulusal çıkar bağlamında farklılık göstermesidir. Bu çıkar çatışması, bazı ülkelerin sulu tarıma daha bağımlı olduğu, diğerleri için ise hidroelektrik üretimi daha öncelikli olduğundan bu cumhuriyetlerin su tüketim öncelikleri farklı ulusal çıkarlarından kaynaklanmaktadır. Bu makale, Orta Asya ülkeleri arasında ortak su kullanımını, paylaşımdan doğan sorunları; sınır ötesi su kaynaklarının yönetim sorunlarını ve çıkar çatışmasına yol açan konuları irdelemeye çalışarak sorunların temel nedenlerini belirtmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Problems Of Sharing Transboundary Water Resources In Central Asia
2022
Yazar:  
Özet:

ABSTRACT The main water resources in Central Asia are the two major transboundary rivers of Syr Darya and Amu Darya. Territorial distribution status of shared waters from these rivers and increasing demand for water in both upper reaches and downstream countries lead to competition between water use for hydropower generation and for irrigation contributing to serious consequences for the economy of these countries. This also raises the political tension between the upper reaches and downstream countries. Therefore, efficient and sustainable management of water resources in the region remains highly important for economic, political and environmental cooperation between the Central Asian Republics. When Central Asian Republics gained their independence after the breakup of the old Soviet Union, the problem of sharing the transboundary water resources aggravated due to the collapse of the old single centralized model of management. The essence of the problems with sharing transboundary waters in the region is that the goals for water use in the region predominantly differ from one country to another. This contradiction is rooted in differing national interests of the republics’ water consumption priorities, with some countries more dependent on irrigated agriculture while hydropower generation is more priority for others. This paper attempts to look at the issues with joint water use, management of transboundary water resources by Central Asian countries and points out the main causes of the problem.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Akademik Yaklaşımlar Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 285
Atıf : 2.088
2023 Impact/Etki : 0.32
Akademik Yaklaşımlar Dergisi