User Guide
Why can I only view 3 results?
You can also view all results when you are connected from the network of member institutions only. For non-member institutions, we are opening a 1-month free trial version if institution officials apply.
So many results that aren't mine?
References in many bibliographies are sometimes referred to as "Surname, I", so the citations of academics whose Surname and initials are the same may occasionally interfere. This problem is often the case with citation indexes all over the world.
How can I see only citations to my article?
After searching the name of your article, you can see the references to the article you selected as soon as you click on the details section.
 Views 11
 Downloands 8
İNÖNÜ DÖNEMİNDE (1938-1950) DEMOGRAFİK YAPININ TEMEL ÖZELLİKLERİ
2022
Journal:  
Journal of Social and Humanities Sciences Research
Author:  
Abstract:

İnönü dönemi birçok açıdan olağanüstü durumların yaşandığı bir zaman dilimini içermektedir. Başta İkinci Dünya Savaşı, savaş sonrası ortaya çıkan uluslararası kurumlar ve dünyadaki devletlerin ideolojik konumlanması gibi politik, ekonomik ve toplumsal ilişkilerde yaşanan değişimler bu dönemin öne çıkan özellikleri olarak görülmektedir. Yaşanan bu küresel değişim sürecinden ülkelerin demografik yapıları da doğrudan etkilenmiştir ama aynı zamanda demografyaları da bu süreci doğrudan etkilemiştir. Çünkü nihayetinde savaşlar büyük oranda insan gücüne dayanmakta ve bu nedenle yeni yapısal ilişkiler ortaya çıkmaktadır. Bu bağlamda yaşanan bu değişimlerle İnönü dönemi (1938-1950) Türkiye’sindeki demografik yapı arasındaki ilişki, etkileşim nasıl bir yapısal durum ortaya koymuştur sorusu önem kazanmaktadır. Demografik yapı olarak göçler, kentleşme olgusu, nüfusun çeşitli özelliklerinin zaman ve mekâna göre gösterdiği değişiklikler bir toplumun yapısal özellikleri hakkında önemli bilgiler sunmaktadır. Dönemler açısından incelendiğinde Türkiye’de 1940 ile 1950 yılları arasının, nüfus artış hızı bağlamında en zayıf olduğu dönem olduğu söylenebilir. İnönü dönemi (1938-1950) nüfus yapısında meydana gelen değişimlerde; İkinci Dünya Savaşı, yurtdışından (Bulgaristan, Yunanistan, Yugoslavya, Romanya, Arnavutluk) siyasi ve etnik nedenlerle yapılan göçler, Hatay’ın anavatana katılması etkili olmuştur. Bu dönemde dışgöçlerin yanı sıra ülke içinde köyden kente göç hareketleri de görülmeye başlanmıştır. Başkent Ankara ve İstanbul dışında Türkiye’nin bir köy veya kır toplumu olduğu görülmektedir. Nüfusun büyük bir kısmı köylerde yaşamaktadır

Keywords:

null
2022
Author:  
0
2022
Author:  
Citation Owners
Information: There is no ciation to this publication.
Similar Articles










Journal of Social and Humanities Sciences Research

Field :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Journal Type :   Uluslararası

Metrics
Article : 2.160
Cite : 25
2023 Impact : 0.002
Journal of Social and Humanities Sciences Research