Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 9
 İndirme 3
Aksaray i̇linde keçi yetiştiren i̇şletmelerin teknik ve sosyo-ekonomik analizi
2018
Dergi:  
Eurasian Journal of Veterinary Sciences
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu araştırmada Aksaray ilinde ağırlıklı olarak keçi yetiştiren işletmelerin teknik ve sosyo-ekonomik analizleri gerçekleştirilmiş ve alınması gerekli önlemler ortaya konulmuştur. Gereç ve Yöntem: Araştırmanın gerecini Aksaray İli Merkez İlçeye bağlı köylerde üretim yapan işletmelerden tabakalı tesadüfi örnekleme yöntemiyle seçilen 46 işletmenin 2014 yılı anket verileri oluşturmuştur. İşletmelerden elde edilen veriler ile işletme faaliyet sonuçları teknik ve sosyo-ekonomik analizler yardımıyla değerlendirilmiştir. Bulgular: Araştırma kapsamındaki işletmelerde keçi yetiştiriciliğinin asıl iş olarak yapılma oranı % 91.30 olarak bulunmuştur. İşletmelerin % 77,85'inin kıl keçisisi, % 11,94'ünün kıl keçi-malta keçisi melezi, % 7,05'inin malta keçisi, %2,17'inin kilis keçisi ve % 0,99'unun ise tiftik keçisi yetiştirdiği tespit edilmiştir. İşletmelerdeki ortalama anaç keçi sayısı 126 olarak belirlenmiştir. Maliyeti oluşturan masraf unsurları arasında; işgücü giderlerinin % 37.62, yem giderlerinin % 34.06, amortisman giderlerinin % 12.15 ve veteriner sağlık giderlerinin ise % 3.48 oranında olduğu belirlenmiştir. Diğer gider unsurları (enerji, bakım onarım, mera kirası, faiz giderleri, diğer cari giderler ve genel idare giderleri) yaklaşık % 12.69 oranında hesaplanmıştır. İşletmeler ortalama 16485,22 TL kâr elde ederken anaç hayvan başına elde edilen kâr 117,03 TL düzeyinde hesaplanmıştır. Keçi yetiştiriciliği yapan işletmelerde ana gelir kalemlerinin oransal dağılımının %43,78 oranında süt ve süt ürünleri, %31,39 oranında canlı hayvanlar satış gelirlerinden oluştuğu belirlenmiştir. Öneri: Keçicilik işletmelerinde üretimin sürdürülebilirliği için mevcut girdi tedariki, pazarlama ve sağlık problemlerinin çözüme kavuşturulması ve işletmelerin değişen pazar yapısı ve tüketici tercihlerine göre gerekli işletme içi önlemleri almalarının gerekli olduğu açıktır. Tespit edilen sorunların çözümü, kaynakların etkin kullanımı ve sosyo-ekonomik kalkınma, gelişme için oldukça önemlidir.

Anahtar Kelimeler:

Technical and socio-economic analysis of the companies that grow cows in Aksaray
2018
Yazar:  
Özet:

Purpose: In this study, the technical and socio-economic analysis of the enterprises that mainly cultivate goats in the Aksaray province was carried out and the necessary measures were found. Tools and Methods: The research requires the 2014 survey data of 46 selected by layer random sampling method from producing in the districts associated with the Aksaray Central District. The data obtained from the enterprises and the results of the enterprise activity were evaluated with the help of technical and socio-economic analyses. Results: In the underlying enterprises, the percentage of goat farming as the primary business was 91.30%. 77.85% of have grown hair cows, 11.94% have grown hair cows, 7.5% have grown hair cows, 2.17% have grown cows and 0.99% have grown typical cows. The average number of domestic sheep in the enterprises is 126. The costs are 37.6%, food expenses 34.06%, amortisment expenses 12.15% and veterinary health expenses 3.48%. Other expenditure elements (energy, maintenance repair, rent, interest expenditure, other charity expenditure and general administrative expenditure) were calculated at approximately 12.69%. Businesses average 16485,22 TL profit while the profit per mother animal is calculated at the level of 117,03 TL. The proportional distribution of the main income pen in the cattle farming enterprises was 43.78% of milk and dairy products and 31.39% of live animals from sales revenues. Recommendation: It is clear that it is necessary to solve the existing input supply, marketing and health problems for the sustainability of production in the cattle industry, and that the should take the necessary intra-business measures according to the changing market structure and consumer preferences. The solution of the identified problems, the effective use of resources and socio-economic development are very important for development.

Anahtar Kelimeler:

0
2018
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Eurasian Journal of Veterinary Sciences

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.407
Atıf : 1.279
2023 Impact/Etki : 0.068
Eurasian Journal of Veterinary Sciences