Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 27
 İndirme 2
Türkiye’de Yaygın Bir Şekilde Tüketilen Bazı Baharatların Antioksidan ve Antimikrobiyal Aktivitesinin Belirlenmesi
2020
Dergi:  
Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada ambalajlanmış ve ambalajlanmamış tarçın (Cinnamomum zeylanicum), kimyon (Cuminum cyminum L.), kekik (Thymus vulgaris L.) ve nanenin (Mentha spicata L.) metanol ektraktlarının antimikrobiyal ve antioksidan özellikleri belirlenmiştir. Bu baharat ekstrelerinin Escherichia coli, Enterococcus faecalis, Bacillus cereus, Pseudomonas aeruginosa ve Salmonella typhimurium’a karşı antimikrobiyal etkisi agar difüzyon yöntemi ile belirlenmiştir. Baharat ekstrelerinin antioksidan özellikleri 2,2′-azino-bis-3-etilbenzotiazolin-6-sulfonik asit (ABTS) and 2,2-difenil-1-pikril-hidrazil (DPPH) yöntemleri kullanılarak incelenirken, toplam fenolik bileşikler Folin-Ciocalteu yöntemi kullanılarak incelenmiştir. Baharatların metanol ekstreleri test edilen mikroorganizmalara karşı farklı oranlarda antimikrobiyal aktivite göstermiştir. En yüksek inhibisyon aktiviteyi (22.50 mm) ambalajlanmamış nanenin metanol ekstresi Salmonella typhimurium'a karşı göstermiştir. Baharat özütlerinin toplam fenolik konsantrasyonları 6239.58 ile 27197.92 mg GAE / kg arasında değiştiğinde, ABTS değerlerinin 40.75 ile 667.57 mmol Trolox / g kurutulmuş baharat ve DPPH inhibisyon yüzdesinin % 88.98 ile % 96.26 arasında değiştiği saptanmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Determination Of Antimicrobial and Antioxidant Activity Of Some Spices Widely Consumed In Turkey
2020
Yazar:  
Özet:

In the present study, antimicrobial and antioxidant properties of methanol extracts of some packaged and unpackaged spices including cinnamon (Cinnamomum zeylanicum), cumin (Cuminum cyminum L.), thyme (Thymus vulgaris L.) and mint (Mentha spicata L.) were determined. The antimicrobial effect of different concentrations of these spice extracts was examined by agar diffusion method against Escherichia coli, Enterococcus faecalis, Bacillus cereus, Pseudomonas aeruginosa and Salmonella typhimurium. While the antioxidant properties of spice extracts were examined using 2,2′-azino-bis-3-ethylbenzthiazoline-6-sulphonic acid (ABTS) and 2,2-diphenyl-1-picryl-hydrazyl (DPPH) methods, the total phenolic components were examined using Folin–Ciocalteu method. Methanol extracts of spices showed antimicrobial activity at different rates against tested microorganisms. The methanol extract of unpackaged mint showed highest inhibiton zones (22.50 mm) against Salmonella typhimurium. When the total phenolic concentrations of spice extracts ranged from 6239.58 to 27197.92 mg GAE/kg, the ABTS values ranged from 40.75 to 667.57 mmol Trolox/g dried spice and the percentage of DPPH inhibitions ranged from 88.98 to 96.26%.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 2.053
Atıf : 3.836
2023 Impact/Etki : 0.187
Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi