Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 6
 İndirme 3
Mine Matriks Proteinleri ve Periodontal Rejenerasyon
2006
Dergi:  
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Herhangi bir doku tipinin oluşması veya rejenerasyonu hücrelerin fenotipleri ve birbiriyle olan ilişkileri, lokal ve sistemik olarak fonksiyon gören büyüme faktörleri ve hormonların düzenleyici etkileri ve tüm bu olayların geliştiği ekstraselüler matriks arasındaki son derece düzenli bir biyolojik süreçle gerçekleşir. Son yıllarda periodontal yara iyileşmesinde bu biyolojik olayları incelemek amacıyla büyüme ve farklılaşma faktörlerinin, ekstraselüler matriks proteinlerinin ve ataşman faktörlerinin, kemik metebolizması mediyatörlerinin kullanıldığı pek çok in vitro ve/veya in vivo çalışma yapılmış; bunun sonucunda çeşitli biyomateryaller ve biyomimetikler kullanıma sunulmuştur. Diş sürmesi esnasında mine matriks proteinlerinin üstlendiği biyolojik rolün taklit edilmesiyle periodontal rejenerasyonun sağlanabileceği düşünülerek kullanıma sunulan mine matriks derivesinin, esas itibariyle aselüler sement ile birlikte periodonsiyumun diğer komponentlerinin rejenerasyonunda etkili olabileceği pek çok araştırmayla gösterilmiştir. Ancak, günümüzde hala mine matriks proteinlerinin periodontal yara iyileşmesinde, aselüler sement rejenere edebilmesi dışında; (i) başta Yönlendirilmiş Doku Rejenerasyonu tekniği olmakla birlikte rejeneratif yöntemlere net bir üstünlüğü kanıtlanamamış, (ii) bu proteinlerin periodontal yara iyileşmesi proçesinde rol oynadığı ve etkili olduğu biyolojik mekanizmalar tam olarak anlaşılamamıştır. Buradaki derlemede, günümüze kadar yapılmış histopatolojik, ultrastrüktürel ve moleküler düzeydeki çalışmalar değerlendirilerek, mine matriks proteinlerinin periodontal yara iyileşmesindeki rolü ve etkinliği irdelenmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Ondokuz Mayıs Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 337
Atıf : 29
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dergisi