Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 10
Gebelerde Birinci Trimester Tiroid Fonksiyon Testi Sonuçlarının Değerlendirilmesi
2016
Dergi:  
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

The aim of this study is to examine the frequency of thyroid dysfunction in the first trimester based on two different reference ranges, and to compare the results. To determine the exact prevalence of thyroid dysfunction among pregnant women in Turkey. We retrospectively reviewed and recorded first trimester TSH, fT4 and fT3 levels of patients, who were presented to the gynecology and obstetrics outpatient clinics of our hospital, which is a tertiary healthcare center. Totally 647 patients were included in the study. The frequency of thyroid dysfunction was evaluated based on two different reference ranges for TSH levels as 0.1-2.5 mIU/L and 0.34-5.6 mIU/L. Based on a TSH reference range of 0.1–2.5 mIU/L, 525 (81.14%) patients were euthyroid, 16 (2.47%) had hyperthyroidism, and 106 (16.38%) had hypothyroidism. Based on a TSH reference range of 0.34-5.6 mIU/L, 582 (89.95%) patients were euthyroid, 50 (7.72%) had hyperthyroidism, and 15 (2.31%) had hypothyroidism. The two different reference ranges yielded significantly different prevalences of thyroid dysfunction and hence, would lead to a significant difference in terms of clinical approach to patients. When we used the current recommended reference range for TSH, we detected a remarkably higher prevalence of thyroid dysfunction among pregnant women in our region in comparison to the literature. This condition may be explained with endemic iodine deficiency. However, in our opinion, it would be best to revise the recommended reference range for TSH for our country via long-term follow-up studies that compare perinatal outcomes with pregnancy TSH levels.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Tıp Dergisi

Dergi Türü :   other

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Tıp Dergisi