Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 3
 Görüntüleme 28
 İndirme 5
“BAZI KİSVELERİN GİYİLEMEYECEĞİNE DAİR KANUN” SEBEBİYLE TÜRK-YUNAN İLİŞKİLERİNDE YAŞANAN KISA SÜRELİ KRİZ
2021
Dergi:  
Ankara Üniversitesi Türk İnkılap Tarihi Enstitüsü Atatürk Yolu Dergisi
Yazar:  
Özet:

Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin laik olduğu ilkesinden hareketle TBMM’nin gündemine getirilmiş olan “Bazı Kisvelerin Giyilemeyeceğine Dair Kanun”, kabulü esnasında ve sonrasında ülke içinde herhangi bir muhalefetle karşılaşmamıştır. Dini kıyafetlerin mabetler ve ayinler haricinde giyilmesinin yasaklanmasına muhalefet Yunanistan’dan gelmiş, Yunan basını ve kamuoyundan kanun aleyhine yükselen sesler sebebiyle Türk-Yunan ilişkilerinde kısa süreli bir kriz yaşanmıştır. Makalemizde bir barış ortamı söz konusuyken iki ülke ilişkilerinin nasıl aniden gerilebildiğini ve nasıl aşıldığını ortaya koymak amaçlanmıştır. Çünkü son derece girift ve kırılgan olan Türk-Yunan ilişkilerinde her zaman benzer problemlerin yaşanma ihtimali vardır. Bu hedef doğrultusunda Yunan basın organlarından Akropolis, Makedonia, Patris, Rizospastis ve Ethnos, Türk basın organlarından ise Cumhuriyet, Milliyet, Ulus ve Haber taranmıştır. Yaptığımız araştırmalar, bu süreçte Yunan basın organlarında mantıksız ve sağduyudan uzak iddiaların dile getirildiğini ve bu şekilde kamuoyu harekete geçirilerek hükümete de baskı uygulandığını ortaya koymuştur. Yunanistan’da bazı çevrelerin Lozan Antlaşması sonrası koşulları ve Türkiye Cumhuriyeti’nin ilkelerini görmezden geldikleri anlaşılmıştır. Muhalefet parti liderleri TBMM’nin gündemine getirilen kanunu zamanında öğrenemediği için Çaldaris hükümetini eleştirmişlerdir. Diğer taraftan Çaldaris hükümeti de Türk yetkililerin iki ülke ilişkilerinin zedelenmesine izin verilmeyeceği yönündeki güvencelerine rağmen dostluğa tam inançla hareket etmekte gecikmiştir. Krizin tam olarak aşılabilmesi için Türkiye Dışişleri Bakanı Tevfik Rüştü Aras’ın Yunanistan’ı ziyaret etmesi gerekmiştir.

Anahtar Kelimeler:

The "Law that will not be removed by the basics" due to a long-term crisis in the Turkish-Greek relations
2021
Yazar:  
Özet:

According to the Constitution of the Republic of Turkey, the "Law on the Not to Be Dressed by Some Kissveles", which was introduced to the agenda of the Republic of Turkey, has not encountered any opposition within the country during and after its adoption. The opposition to the prohibition of religious clothes except for the temple and rituals came from Greece, and a short-term crisis in the Turkish-Greek relations has occurred due to the voice of the Greek press and the public against the law. In our article we are talking about a peaceful environment, it is intended to reveal how the relations between the two countries could suddenly decline and how it was overcome. There is always a possibility of similar problems in the Turkish-Greek relations, which are extremely intriguing and fragile. In line with this goal, the Greek press bodies have been scaned from Acropolis, Macedonia, Patris, Rizospastis and Ethnos, and the Turkish press bodies from Republic, Nation, Nation and News. The research we have done has shown that in this process the Greek press agencies have expressed unreasonable and unreasonable claims, and that the public has been pushed by pressure on the government. It is clear that some circles in Greece neglect the post-Lozan treaty conditions and the principles of the Republic of Turkey. The opposition party leaders have criticized the Chaldaris government because they did not learn the law brought to the agenda of the TBMM in time. On the other hand, the Chaldaris government has also delayed in acting with full faith in friendship, despite the Turkish officials’ assurances that it will not be permitted to deteriorate the relations between the two countries. Turkey's Foreign Minister Tevfik Rüştü Aras has to visit Greece in order to fully overcome the crisis.

Anahtar Kelimeler:

0
2021
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Ankara Üniversitesi Türk İnkılap Tarihi Enstitüsü Atatürk Yolu Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 695
Atıf : 2.321
2023 Impact/Etki : 0.124
Ankara Üniversitesi Türk İnkılap Tarihi Enstitüsü Atatürk Yolu Dergisi