Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
 Görüntüleme 11
 İndirme 1
EVAPORASYON PROSESİNİN MAYA ENDÜSTRİSİ ATIKSU KARAKTERİZASYONU VE ARITILABİLİRLİĞİNE ETKİSİ
2017
Dergi:  
Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Fen ve Mühendislik Dergisi
Yazar:  
Özet:

Ekmek mayası üretimi tarıma dayalı endüstriler içerisinde önemli bir yere sahiptir. Ekmek mayası endüstrisi atıksuları yüksek kimyasal oksijen ihtiyacı (KOİ), toplam azot (TN), sülfat ve çözünmüş katı madde konsantrasyonları, koyu kahverengi renk ve nispeten düşük kolay ayrışan organik madde içeriği ile karakterize edilir. Bu çalışmanın amacı, maya endüstrisindekiönemli kirletici kaynaklardan biri olan maya ayırım (seperasyon) prosesi atıksularının (toplam KOİ yükünün >%80’i) evaporasyon teknolojisi ile arıtımının, endüstrinin kirlenme profili ve atıksu yönetimine etkilerini ortaya koymaktır. Evaporasyon prosesinin kurulumu öncesinde ve sonrasında mevcut arıtma tesisine gelen kirletici yükleri ve biyogaz üretimindeki değişimler incelenmiştir. Evaporasyon prosesi sonrasında, KOİ ve toplam Kjeldahl azotu (TKN) yüklerinde sırasıyla %53 ve %66 azalma olmuştur. Enerji yoğun bir proses olan evaporasyonun esas faydası koyu renkli ve yüksek TKN yüklü atıksuların buharlaştırılması sayesinde alıcı ortam deşarj standartlarının daha kolay sağlanabilmesidir. Evaporasyon kurulumu sonrası incelenen atıksu arıtma tesisinde TKN ≤ 80 mg/L ve toplam renk ≤ 400 Pt-Co düzeyinde bir çıkış suyu kalitesi elde edilebilmektedir. Evaporasyon prosesi yan ürünleri olan vinas ve potasyum sülfatın (K2SO4) hayvan yemi ve gübre olarak pazarlanmasıyla işletme maliyetleri kısmen de olsa azaltılabilmektedir

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Fen ve Mühendislik Dergisi

Alan :   Mühendislik; Fen Bilimleri ve Matematik

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 441
Atıf : 337
2023 Impact/Etki : 0.206
Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Fen ve Mühendislik Dergisi