Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 12
 İndirme 6
SAĞLIK HARCAMASININ TAHMİNİNDE MAKİNE ÖĞRENMESİ REGRESYON YÖNTEMLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI
2017
Dergi:  
Uludağ University Journal of The Faculty of Engineering
Yazar:  
Özet:

Farklı veri setleri üzerinde yapılan uygulamalar sonucunda modellenmesi zor olan değişkenlerin varlığında klasik regresyon yöntemlerine alternatif olarak makine öğrenmesi regresyon yöntemlerinin kullanımı tavsiye edilmektedir. Sağlık harcaması modellenmesi zor olan bir değişken olup, literatürde makine öğrenmesi regresyon yöntemleri karşılaştırılarak bu değişkenin modellendiği bir çalışmaya rastlanmamıştır. Bu çalışmada kişi başı sağlık harcamasının tahmini amacıyla bir çoklu regresyon modeli oluşturulmuştur. Farklı hiperparametre değerleri belirlendiğinde elde edilen Lasso Regresyon, Rastgele Ağaç Regresyonu ile Destek Vektör Makinesi Regresyon performans sonuçları karşılaştırılmıştır. Çalışmada hiperparametre değeri olarak Lasso Regresyon için lamda (λ) değeri, Rastgele Ağaç Regresyonu için ağaç sayısı, Destek Vektör Regresyonu için epsilon () değeri esas alınmıştır. Sonuçlar 5 ile 50 arasında değişen “k” parça çapraz geçerlilik uygulanarak performe edildiğinde makine öğrenmesi regresyon yöntemlerine ait performans sonuçlarının R2, RMSE ve MAE değerleri bakımından istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar gösterdiği (p<0.001) tespit edilmiştir. Tahmin performanslarına ait yüzey ve çubuk grafikleri ile istatistiksel test sonuçları incelendiğinde farklı hiperparametre değerlerine göre Rastgele Ağaç Regresyonun (R2 ˃ 0.7500, RMSE ≤ 0.6000 ve MAE ≤ 0.4000) daha iyi tahmin sonuçlarına sahip olduğu belirlenmiştir. Çalışma sonuçlarının, sağlık harcamasının modellendiği araştırmalar için makine öğrenmesi regresyon yöntemleri kullanıldığında en uygun hiperparametre değerlerinin belirlenmesi konusunda katkı sağlaması beklenmektedir. 

Anahtar Kelimeler:

Mechanical learning in assessment of health expenditure Regression methods
2017
Yazar:  
Özet:

In the presence of variables that are difficult to model as a result of applications on different data sets, it is recommended to use machine learning regression methods as an alternative to the classic regression methods. Health spending is a variable that is difficult to model, and in literature machine learning has not been found in a study in which this variable is modeled by comparing the methods of regression. In this study, a multi-regression model was created in order to predict the health expenditure per person. The results of the performance of the Lasso Regression, which is achieved when the different hyperparameter values are determined, are compared with the support vector machine Regression with the random tree Regression. The study was based on the value of lamda (λ) for Lasso Regression as the hyperparameter value, the number of trees for random tree Regression, the value of epsilon () for support vector Regression. When the results are performed by the application of cross validity of the "k" piece ranging from 5 to 50, it was found that the performance results of the machine learning regression methods showed statistically significant differences in terms of R2, RMSE and MAE values (p<0.001). When the statistical test results were studied with the surface and strip graphs of the forecast performance, it was determined that random tree regression (R2 0.7500, RMSE ≤ 0.6000 and MAE ≤ 0.4000) had better forecast results according to different hyperparameters. The results of the study are expected to contribute to the determination of the most appropriate hyperparameter values when machine learning regression methods are used for the studies in which health expenditure is modeled.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Uludağ University Journal of The Faculty of Engineering

Alan :   Mühendislik

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.004
Atıf : 2.928
Uludağ University Journal of The Faculty of Engineering