Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 35
 İndirme 8
PANDEMİLERLE MÜCADELE İÇİN ULUSLARARASI HUKUKTA “CEBRİ YARDIM”
2020
Dergi:  
Hacettepe Hukuk Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışma, Güvenlik Konseyi’nin uluslararası barış ve güvenliğe tehdit oluşturma riski bulunan bir pandemiyi BM Şartı VII. Bölüm kapsamında ele alıp, uluslararası toplumu salgının ortaya çıktığı devletin rızası hilafına kuvvet kullanmak suretiyle yardımda bulunma konusunda yetkilendirip yetkilendiremeyeceğini incelemektedir. Çalışma ilk olarak devletlerin neden ülkelerindeki salgınları gizleme ve dahası uluslararası yardımları reddetme eğiliminde olabileceklerini tarihsel örneklerle incelenmekte ve araştırma sorusunun uzak bir varsayım olmadığını ortaya koymaktadır. Güvenlik Konseyi, bir salgın hastalığın en muhtemel sonuçları itibariyle salgın hastalıklarla benzerlik gösteren en az üç krizde, insani krizleri VII. Bölümün yetki alanına dahil etmiştir. Bu krizlerin sonunda alınan 814, 841 ve 940 sayılı Güvenlik Konseyi kararları inceleyen çalışma, daha sonra Güvenlik Konseyi’nin VI. Bölüm yetkileri dahilinde ve doğrudan pandemilerle alakalı olarak aldığı 1308, 1983 ve 2177 sayılı kararları incelemektedir. Bu incelemeler sonucunda çalışma iki temel iddiayı ileri sürmektedir. Birincisi, uluslararası toplumun genelinde salgın hastalıkları uluslararası barış ve güvenliğe yönelik doğrudan bir tehdit olarak görme eğilimi tam olarak yerleşmiş değildir. İkincisi, salgın hastalıklar Güvenlik Konseyi’nin bazı daimî üyelerinin de içinde bulunduğu bir devletler grubu tarafından uluslararası barış ve güvenlik için doğrudan bir tehdit olarak kabul edilmiş olsa da pandemilerin önlenmesi için VII. Bölüme başvurmak konusunda bir uluslararası teamül hukuku oluştuğunu söylemek henüz mümkün değildir.

Anahtar Kelimeler:

International law for the fight against pandemics "GEBRI HELP"
2020
Yazar:  
Özet:

This study describes the United Nations Charter VII of a pandemic that is at risk of threatening international peace and security by the Security Council. In the framework of the department, the international community examines whether the state in which the epidemic arises will authorize the use of force in order to provide assistance. The study first examines historical examples of why states may tend to hide the epidemic in their countries and also refuse international aid, and shows that the research issue is not a distant assumption. The Security Council, humanitarian crises VII, in at least three crises that are similar to epidemic diseases according to the most likely consequences of an epidemic disease. included in the jurisdiction of the department. The work examining the Security Council Decisions No. 814, 841 and 940 taken at the end of these crises, then the Security Council VI. The department examines the decisions 1308, 1983 and 2177, which it has taken within its authority and directly related to pandemics. The study, as a result of these studies, raises two basic claims. First, the tendency to see epidemic diseases as a direct threat to international peace and security in the international community is not fully established. Second, although epidemic diseases have been regarded as a direct threat to international peace and security by a group of states, including some permanent members of the Security Council, for the prevention of pandemics VII. It is not yet possible to say that an international teamul law is formed on applying to the department.

Anahtar Kelimeler:

“forced Aid” In International Law To Fight Pandemics
2020
Yazar:  
Özet:

This study examines whether the Security Council, considering a pandemic that poses a threat to international peace and security and acting within the scope of Chapter VII of the UN Charter, can authorize the international community to provide assistance by using force against the consent of the state where the epidemic occurred. With historical examples, the study first examines why states may tend to hide outbreaks in their countries and, moreover, to reject international aid, which reveals that the research question is not a distant assumption. The Security Council has included humanitarian crises under the mandate of Chapter VII in at least three crises that are similar to epidemics in terms of the most likely consequences of an epidemic. The study, which examines the Security Council Resolutions 814, 841 and 940 taken at the end of these crises, then examines the Resolutions 1308, 1983 and 2177 taken by the Security Council within the powers of Chapter VII and directly related to pandemics. As a result of these investigations, the study puts forward two main claims. First, the tendency of the international community to view pandemics as a direct threat to international peace and security is not fully established. Secondly, although pandemics have been recognized as a direct threat to international peace and security by a group of states including some permanent members of the Security Council, it is not yet possible to say that there is an international customary law to apply to Chapter VII for the prevention of pandemics.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




Hacettepe Hukuk Fakültesi Dergisi

Alan :   Hukuk

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 335
Atıf : 1.457
2023 Impact/Etki : 0.071
Hacettepe Hukuk Fakültesi Dergisi