Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 66
 İndirme 15
Şiî-İmâmî Tefsir Geleneğinde Nesih
2020
Dergi:  
Mütefekkir
Yazar:  
Özet:

Sünnî geleneğinde Kur’an’da neshin vaki olup olmadığı meselesi hakkında klasik dönemle çağdaş dönem arasında birbirinden farklı yaklaşımlar olmuştur. Buna göre klasik dönemde Kur’an’da neshin vaki olduğuna ilişkin neredeyse bir ittifak söz konusuyken, çağdaş dönemde ise bunun bir problem olduğu üzerinde durulmuş ve sonuç olarak da Kur’an’da neshin vaki olmadığı görüşü dillendirilmeye başlanmıştır. Nesih konusunun serancamı Sünnî geleneğinde böyleyken, aynı sürecin Şiî-İmâmî geleneğinde nasıl geliştiği, nesih anlayışında herhangi bir değişim yaşanıp yaşanmadığı hususu merak konusu olmuştur. Bu yüzden çalışmamızda Şiî-İmâmî tefsir geleneğinde nesih meselesinin mahiyeti ve tarihsel serancamı inceleme konusu yapılmıştır. Buna göre Şiî-İmâmî geleneği kronolojik olarak dört döneme ayrılmış ve ilk üç dönemde iki, son dönemde ise üç farklı müfessirin nesih konusuna yaklaşımı ele alınmıştır. Böylece Şîî-İmâmî tefsirlerde nesih anlayışında bir değişimin yaşanıp yaşanmadığı, çağdaş döneme gelindiğinde bir problem olarak görülüp görülmediği hususu incelenmiştir. Sonuç olarak Şiî-İmâmî tefsir geleneğinde nesih, Sünnî gelenekte olduğu gibi bir problem olarak görülmüş, ancak hiçbir şekilde tamamen reddedilmesi gereken bir konu olarak ele alınmamıştır.

Anahtar Kelimeler:

In the tradition of the
2020
Dergi:  
Mütefekkir
Yazar:  
Özet:

There were different approaches between the classical period and the contemporary period on the question of whether the subject is valid in the Qur’an. As a result, in the classical period there is almost a alliance in the Qur’an about the subject being vaki, while in the modern period it has been focused on the fact that this is a problem and as a result, the view that the subject is not vaki in the Qur’an has begun to be spoken. The question is how the same process evolved in the Shi’i-Imami tradition, and how any change in the concept of the subject has occurred or not. This is why in our work we have been taught the tradition of the Shi’i-Imami interpretation of the subject of the matter and the historical balance of the subject. According to this, the Shi’i-Imami tradition was chronologically divided into four periods, and in the first three periods two and in the last three periods the approach to the subject of three different inspectors was discussed. In this way, it has been examined whether a change in the perception of the object has occurred or not, when it comes to the contemporary period, as a problem. As a result, in the tradition of Shi’i-Imami interpretation, the subject was seen as a problem, as in the Sunni tradition, but in no way was considered as a matter that should be completely rejected.

Anahtar Kelimeler:

0
2020
Dergi:  
Mütefekkir
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Mütefekkir

Alan :   İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 280
Atıf : 391
2023 Impact/Etki : 0.053
Mütefekkir