Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 33
 İndirme 11
İletişimde Algılar ve Nesnellik İlişkisine Kapsülleme Teorisi ile Bakmak
2020
Dergi:  
İletişim Kuram ve Araştırma Dergisi
Yazar:  
Özet:

Gerçekliğin nesnel mi olduğu yoksa insan yorumlarından mı kaynaklandığı konusu iletişimin öneminin arttığı günümüzde iletişim felsefesinin de önemli bir konusudur. Bugün bireylerin zihinsel süreçlerinden kaynaklanan farklılıkların iletişim davranışındaki farklılıklara da sebep olduğu bilinmektedir. Bilgi edinme sürecimizin merkezinde sahip olduğumuz felsefi varsayımlar ve kabuller yatmaktadır. Felsefi anlamda esas olan nokta iletişim sürecinde gözlemlerimize dayanarak bir bilgiyi nasıl edindiğimizi ve anlamı nasıl kurduğumuzu ortaya koymaktır. Ancak algısal düzeyde, dışımızda olan dünyanın bilgisinin zihinsel süreçlerimizin varsayımlarından bağımsız olarak algılanıp algılanmadığı tartışması nesnellik tartışmalarının kalbini oluşturmaktadır. Felsefe ve iletişim disiplinlerinde merkezi bir kavram olan nesnellik konusunda analitik felsefe ile iletişim alanının temalarını bir arada değerlendirmek nesnellik tartışmalarına farklı bir bakış açısı getirecektir. Bu çalışma ile algı düzeyinde nesnelliğin mümkün olup olmadığı sorusuna analitik felsefenin iki önemli figürü olan Fodor ve Churchland’in yürüttükleri tartışma bağlamında cevap aranmaktadır. Tartışmanın odak noktası, bilginin epistemolojik konumu ve bunun nesnellik bağlamında değerlendirilmesidir. Zihnin bilgiyi alma ve işleme süreçlerinin nasıl kavramsallaştırıldığı algısal süreçleri belirlemekte, bu da nesnellik tartışmalarında anahtar vazifesi görmektedir. Bu amaçla, çalışmada iletişim ve etkileşim süreçlerimizde algılarımızın oynadığı rollerin yanı sıra algı süreçlerimiz kapsülleme teorisinin epistemolojik sonuçları bağlamında tartışılmıştır. Ayrıca algıların güvenilirliği ve nesnellik ile ilişkisi Fodor ve Churchland’in yaklaşımları bağlamında tartışılmaktadır. Sonuç olarak, algılar ve bilişsel süreçler arasında bir ayrım olup olmadığı ve bunun nesnelliği ne orada etkilediği tartışması halen devam etmektedir. Ancak Fodor'un kapsülleme teorisi ile en azından duyusal düzeyde bir nesnellik sağlamaya çalışması takdire şayandır. Aslında bu da nesnelliğin en azından giriş düzeyinde sağlandığını daha sonrasını garanti etmediğini ortaya koyar niteliktedir.

Anahtar Kelimeler:

Viewing perceptions and relation in communication with the theory of capsulation
2020
Yazar:  
Özet:

The issue whether reality is objective or arising from human interpretations is an important topic of communication philosophy today, where the importance of communication increases. Today it is known that differences arising from the mental processes of individuals are also causing differences in communication behavior. The philosophical assumptions and acceptances we have are at the heart of our process of obtaining information. The fundamental point in the philosophical sense is to show how we obtained information and how we set meaning on the basis of our observations in the communication process. But on the perceptive level, the debate whether the knowledge of the world outside us is perceived or not independently of the assumptions of our mental processes forms the heart of objective discussions. Assessing the topics of the field of analysis and communication on objectivity, which is a central concept in philosophy and communication disciplines, will bring a different perspective to objective discussions. The question of whether objectivity is possible at perception level is asked in the context of the discussion conducted by Fodor and Churchland, two important figures of analytical philosophy. The focus of the discussion is the evaluation of the epistemological position of information and its objective context. The mind determines the perceptive processes in which the processes of receiving and processing of information are conceptualized, which sees a key role in the objectivity discussions. For this purpose, in the study, the roles our perceptions play in our communication and interaction processes, as well as our perception processes are discussed in the context of the epistemological results of the theory of capsulation. Furthermore, the reliability and the relationship of perceptions with objectivity is discussed in the context of the approaches of Fodor and Churchland. As a result, the debate is still on whether there is a difference between perceptions and cognitive processes and what it affects the objectivity there. But it’s amazing that Fodor’s theory of capsulation tries to provide at least an object at the sensual level. In fact, this is the proof that the objectivity is not guaranteed at least at the entry level.

Anahtar Kelimeler:

2020
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler
İletişim Kuram ve Araştırma Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 465
Atıf : 1.954
2023 Impact/Etki : 0.277
İletişim Kuram ve Araştırma Dergisi