Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 4
 Görüntüleme 31
 İndirme 2
E7 Ülkeleri ile Türkiye Arasındaki Dış Ticaretin Panel Veri Analizi: Çekim Modeli Yaklaşımı
2022
Dergi:  
Sosyoekonomi
Yazar:  
Özet:

Çekim Modeline göre ülkeler arasındaki dış ticaret, GSYH ve ülkeler arasındaki mesafe değişkenleriyle açıklanabilmektedir. Bu çalışmanın amacı, Türkiye ve E7 ülkeleri arasında gerçekleşen ticaret hacmine etki eden faktörleri belirlemek ve Çekim Modelinin ticaret hacmini açıklamaya uygunluğunu panel veri analiz ile test etmektir. Dış ticaret ilişkisini etkilemesi beklenen Linder ve nüfus ise modelde açıklayıcı değişkenler olarak kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, 2000-2018 yılları arasında Çekim Modeli değişkenlerinin Türkiye ve E7 ülkeleri arasındaki ticaret hacmini anlamlı bir şekilde yordadığı bulunmuştur. Buna göre Türkiye’nin E7 ülkeleri ile gerçekleştirdiği ticaret ilişkisi, GSYH ve E7 ülkelerinin nüfusları ile pozitif ve anlamlıdır. Ayrıca dış ticaretin, mesafe ile negatif ve anlamlı ilişkisinin olduğu görülmüştür.

Anahtar Kelimeler:

A Panel Data Analysis Of Foreign Trade Between E7 Countries and Turkey: The Gravity Model Approach
2022
Dergi:  
Sosyoekonomi
Yazar:  
Özet:

According to the Gravity Model, international trade should be explained based on GDP and geographical distances among countries. This study aims to determine the factors affecting global trade volume among Turkey and E7 countries and test whether the Gravity Model is suitable for explaining the trade volume using panel data analysis. Linder and population variables that are expected to affect the foreign trade were used as explanatory variables in the model. The study results confirmed that the variables in the gravity model significantly explained international trade among Turkey and E7 countries between the years 2000-2018. According to the results, the international trade of Turkey to E7 countries is positively and significantly related to the GDP and the population variables. Moreover, distance due to geographical location was negatively and significantly linked to international trade.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Sosyoekonomi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 916
Atıf : 4.272
Sosyoekonomi