Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
Nehir Tipi Hidroelektrik Santrallerinde Rampa Olayları Türkiye Örneği
2022
Dergi:  
Fırat Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Yenilenebilir enerji kaynaklarının tahmin edilemeyen üretim yapısından dolayı bu kaynakların geleneksel şebeke sistemlerine entegrasyonları, şebeke esnekliği ve güvenliği açısından birçok soruna neden olmaktadır. Bu çalışmada, yenilenebilir enerji kaynaklarının üretim değişiminin yönünü, büyüklüğünü, zamanını ve frekansını öngörebilmek amacıyla Türkiye Nehir tipi Hidroelektrik santral (NHES) üretimlerinin rampa olayları incelenmiştir. Bu amaçla, ilk olarak Türkiye’de kurulu 483 adet NHES’in 2017 ve 2018 yıllarına ait reel üretimleri elde edilmiştir. Elde edilen verilerin aylık rampa olaylarını araştırmak için NHES üretimleri, aylık zaman dilimlerine bölünmüştür. Aylık NHES üretimlerinin 1, 3, 6 ve 9 saatlik periyotlardaki rampa olayları incelenmiştir. 1 saatlik periyottaki NHES üretim rampalarının istatistiksel özelliklerini değerlendirdiğimizde maksimum ve minimum rampa olaylarının oluşum zamanlarının tahmin edilemeyeceği sonucuna ulaşılmıştır. Fakat aynı zamansal periyottaki rampaların ortalamalarını ve standart sapmalarını incelediğimizde ise en fazla rampa olaylarının kış aylarında (Aralık, Ocak, Şubat) gerçekleştiği sonucuna ulaşılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre rampaların büyüklüğüne, frekansına ve zamanına göre önlemler alınması durumunda yenilenebilir enerji kaynaklarının geleneksel şebeke sistemine entegrasyon sorunlarının minimize edilebileceği ön görülmektedir.

Anahtar Kelimeler:

0
2022
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Fırat Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 390
Atıf : 635
Fırat Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi