Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 47
 İndirme 22
Akademik Girişimcilik Ekosistemindeki Boyutların Belirlenmesine Yönelik Nitel Bir Araştırma: Türkiye Örneği
2020
Dergi:  
Turkish Studies Economics, Finance, Politics
Yazar:  
Özet:

Bu çalışma, üniversite-sanayi işbirliğini etkinleştirerek üniversite araştırmalarının ticarileştirilmesini sağlayan akademik girişimcilik olgusu üzerine inşa edilmiştir. Sorunsalın altyapısında akademik girişimciliğin Türkiye’de henüz istenilen boyuta ulaşmamış olması yatmaktadır. Buna bağlı olarak çalışmanın temel amacı, akademik girişimciliğin içinde bulunduğu ekosistemde hangi unsurlardan etkilendiğini belirlemektir. Çalışmada Türkiye’nin 7 farklı coğrafi bölgesinden 19 aktif akademik girişimci ile yarı yapılandırılmış sorular eşliğinde derinlemesine görüşmeler yapılmıştır. Görüşmelerden elde edilen veriler NVivo 11 nitel analiz programıyla gerekli kodlamalar yapılarak test edilmiştir. Böylece, araştırma çerçevesinde oluşturulan kavramsal modelde sekiz tema belirlenmiştir. Bunlar sırasıyla, birey, üniversite, beşeri sermaye, çevre, teknopark, sanayi, finansa erişim ve devlettir. Araştırma sonuçları genel olarak göstermektedir ki, bireysel özellikler akademisyenlerin girişimcilik faaliyetlerinde bulunmalarında büyük bir öneme sahiptir. Türkiye kapsamında sanayi ve sanayicinin bakış açısında farkındalıklar yaratılması için çeşitli öneriler yapılırken, aynı zamanda çevre boyutuyla akademik arenada yayılması gereken girişimcilik kültürünün de altı çizilmiştir. Mevcut teknoparkların fizyolojik imkânlar ve uzman personel açısından yetersizlikleri sıralanırken, danışmanlık ve destek bakımından faydaları da vurgulanmıştır. Üniversitelerin multidisipliner çalışmaları destekleme kapasitelerinin arttırılmasına duyulan ihtiyacın yanı sıra, Türkiye’deki inovatif insan kaynağı alanındaki yetersizlik üzerinde de durulmuştur. Finansmana erişim konusunda neredeyse tüm akademik girişimciler olumlu görüş belirtseler de, denetim ve bürokratik işleyiş açısından bazı iyileştirmeler yapılması beklenmektedir. Çalışmanın sonuçları kapsamlı veriler sunmakla birlikte, bu alanda yapılabilecek iyileştirmelere de öneriler getirmektedir.

Anahtar Kelimeler:

A Qualified Research to determine Dimensions in the Academic Entrepreneurship Ecosystem: An example of Turkey
2020
Yazar:  
Özet:

This study was built on the academic entrepreneurship phenomenon that enables the commercialization of university research by activating university-industrial cooperation. The problem in the infrastructure is that academic entrepreneurship in Turkey has not yet reached the desired dimension. Accordingly, the main purpose of the study is to determine which elements are affected by the ecosystem in which academic entrepreneurship is within. The study conducted deep discussions with 19 active academic entrepreneurs from 7 different geographical regions of Turkey, accompanied by semi-structured questions. The data obtained from the interviews was tested by making the necessary coding with the NVivo 11 quality analysis program. Thus, eight themes have been identified in the conceptual model created in the research framework. These are, respectively, individual, university, human capital, environment, tech parks, industry, finance access and state. The research results generally show that individual characteristics are of great importance in academic participation in entrepreneurial activities. In Turkey, there are various recommendations for the creation of awareness from the point of view of the industry and the industry, but also six of the entrepreneurship culture that should be spread in the academic arena with the environmental dimension. While the disadvantages of existing tech parks are ranked in terms of physiological capabilities and expert staff, the benefits in terms of consultancy and support are also highlighted. In addition to the need to increase the capacity of the universities to support multidisciplinary studies, it has also focused on insufficiency in the field of innovative human resources in Turkey. While almost all academic entrepreneurs have a positive view on access to financing, some improvements are expected in terms of audit and bureaucratic functioning. While the results of the study provide comprehensive data, it also brings suggestions for improvements that can be made in this field.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Turkish Studies Economics, Finance, Politics

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 467
Atıf : 392
2023 Impact/Etki : 0.09
Turkish Studies Economics, Finance, Politics