Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
 Görüntüleme 23
Tasfiye Halinde Kollektif Şirket Ortaklarının Geçici Vergi Mükellefiyeti: Somut Bir Vergi Cezası Uygulaması Üzerine İnceleme
2012
Dergi:  
Vergi Dünyası
Yazar:  
Özet:

Kollektif şirketler, 6102 sayılı yeni Türk Ticaret Kanunu’nda (TTK), eTK’da olduğu gibi ticaret şirketleri arasında düzenlenmiş olup, şahıs şirketleri arasında yer almaktadır (TTK 124). Tüzel kişiliğe sahip bulunan şahıs şirketlerinin iflasa ve iradi tasfiyeye tabi olduğu TTK’nın ilgili maddelerinde yer almaktadır. Bu sebeple de bizzat kurumlar vergisi yükümlüsü olmasalar da tasfiye haline giren kollektif şirketlerde hesap dönemi yerine tasfiye dönemi esasının uygulanması gerekir. 217 sayılı Gelir Vergisi Kanunu Genel Tebliği’ne göre kurumların tasfiye döneminde geçici vergi beyannamesi verme zorunluluğunun olmaması kuralının, TTK’ya göre tüzel kişiliğe sahip bir şirket olarak sayılan kollektif şirketin ortakları için de geçerli olması gerekmektedir. Eğer tasfiye döneminde kollektif şirket ortaklarının şirket dışında ticari kazanç doğuracak başka bir ticari faaliyetleri yoksa, bu dönemde geçici vergi beyannamesi düzenlemelerine gerek olmamalıdır. Kanunlarda ve tebliğlerde, tasfiye halinde kollektif şirket ortaklarının geçici vergi beyannamesi verme yükümlülüğünün bulunmamasına ilişkin olarak bir düzenleme bulunmamaktadır. Bu çalışmanın amacı, vergi daireleri tarafından kollektif şirketin tasfiye sürecinde, ortakların geçici vergi beyannamesi vermedikleri gerekçesiyle haksız olarak düzenlenen özel usulsüzlük cezası işlemlerinin hukuka aykırı olduğunu yasal gerekçeler ve emsal Danıştay kararları ile ortaya koymaktır.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler
Vergi Dünyası

Dergi Türü :   Ulusal

Vergi Dünyası