Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 14
Alabanda Antik Kentinin Peyzaj Projesi Kapsamında Turizm Potansiyelinin Değerlendirilmesi
2022
Dergi:  
Current Perspectives in Social Sciences
Yazar:  
Özet:

Aydın’ın Çine ilçesinde bulunan Alabanda antik kentini konu alan bu çalışmada, yeterince bilinmeyen kentin antik dönemdeki önemi ve günümüzdeki durumu ele alınmıştır. Strabon’un da belirttiği gibi İç Karia’nın en önemli üç kentinden biri olan Alabanda, günümüzde Gökbel Dağı’nın kuzeyindeki tepelerin eteklerinde kurulan Doğanyurt Köyü, Araphisar Mahallesi içinde kalan bir yerleşimdir. Hakkındaki en eski bilgileri Hitit kaynaklarında bulabileceğimiz kent, Klasik Dönem’den itibaren günümüze kadar kesintisiz iskan gördüğünü kanıtlayan önemli kalıntıları barındırmaktadır. Antik kenti oluşturan unsurlar, kentin kazı tarihçesi, Peyzaj ve Çevre Düzenleme Projesi kapsamında tasarlanan koruma tedbirleri, gezi güzergahı, kazı evi, karşılama merkezi sunularak, turizm potansiyeli açısından değerlendirilmiştir. Bir antik kenti gezdirmek kadar açığa çıkarılan alanların korunması ve sergilenmesi de önemlidir. Mimari yapılar ve sergilenen buluntulardaki verilerin doğru aktarılması, doğru bir sırayla gezilerek gözlemlenmesi kenti gezen bireyin hafızasında doğru şekliyle yer edinmesini sağlar. Oldukça iyi korunarak günümüze kadar gelebilmiş yapıları barındıran kentte yapılan peyzaj projesi ile antik kentin koruma kullanma dengesi içerisinde sürdürülebilirliğinin sağlanması konusunda yeni öneriler getirilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Assessment of the tourism potential within the framework of the Landscape Project of the Ancient City in Alabanda
2022
Yazar:  
Özet:

In this study on the ancient city of Alabanda, located in the province of Aydin, China, the importance of the unknown city in ancient times and the current situation are discussed. Alabanda, one of the three most important cities in Karia, as Strabon also pointed out, is today a settlement located at the edges of the hills north of the Gökbel Mountain, the natural village, which remains within the Araphisar neighborhood. The oldest information about the city, which we can find in the Hithic sources, contains important remains that prove that it has seen uninterrupted residents from the Classical Age to today. The elements that make up the ancient city, the city's harvest history, the landscape and environmental regulation project designed protection measures, the tour route, the harvest house, the reception center, have been evaluated in terms of tourism potential. It is also important to preserve and exhibit the areas revealed as much as traveling to an ancient city. The proper transmission of the data in the architectural structures and the exhibited findings, the observation by traveling in the right order, ensures that the person traveling in the city is properly placed in the memory. The landscape project in the city, which is quite well preserved and houses structures that can be reached to the present day, and new recommendations have been made to ensure its sustainability in the protection balance of the ancient city.

0
2022
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Current Perspectives in Social Sciences

Alan :   Filoloji; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.402
Atıf : 9.008
2023 Impact/Etki : 0.228
Current Perspectives in Social Sciences