Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 5
 Görüntüleme 14
 İndirme 4
Konya İlinde Bir Fabrikanın Enerji Talebinin Karşılanması için Hibrit Enerji Üretim Sisteminin Analiz ve Tasarımı
2021
Dergi:  
Uluslararası Mühendislik Araştırma ve Geliştirme Dergisi
Yazar:  
Özet:

Yenilenebilir enerji kaynaklarının dezavantajlarını yok etmek adına kullanılan hibrit enerji üretim sistemleri giderek yaygınlaşmaktadır. Çalışmamızda Konya ilindeki bir fabrikanın enerji ihtiyacını karşılamak için, şebekeye bağlı fotovoltaik (FV) güneş enerjisi sistemi, akü ve dizel jeneratörden oluşan hibrit bir sistem Çoklu Enerji Kaynakları İçin Hibrid Optimizasyonu (HOMER) yazılımı kullanılarak analiz edilmiş ve tasarlanmıştır. Analiz yapılırken, Konya’nın coğrafi pozisyonu, fabrikanın fiziksel ve ekonomik kısıtları gibi özellikler göz önünde bulundurulmuştur. Sistemin analiz ve tasarımı yapıldıktan sonra yıllar içerisinde gerçekleşmesi muhtemel FV panellerdeki verim düşümü, yükteki artış ve elektrik kesintileri gibi durumların sisteme olan etkisi incelenmiştir. Çalışmada sistemin ömrü 25 yıl olarak alınmış ve değerlendirme kriterleri olarak net bugünkü maliyet (NBM) ve enerji maliyeti gibi parametreler göz önünde bulundurulmuştur. Fabrikanın günlük ortalama 1000 kWh olan elektrik ihtiyacının karşılanabilmesi için 3500 kW gücünde güneş paneli, 2400 kW gücünde dizel jeneratör, 55 kWh kapasitede batarya ve 2885 kW gücünde konvertör önerilmiştir. Bu sistemin NBM değeri 7.81 M$ olup yatırım maliyeti 1.94 M$ seviyesindedir. FV panellerde gerçekleşen %0.81’lik yıllık verim kaybı düşünüldüğü takdirde NBM %7.94, enerji maliyeti %11.16 oranında artmış ve sistemdeki yenilenebilir enerji kaynakları (YEK) oranı %5.74 oranında azalmıştır. Elektrik enerjisi talebinin artış oranı yıllık %2 olarak düşünüldüğü zaman NBM %42.13, enerji maliyeti %24.29 artmış ve sistemdeki YEK oranı %14.34 oranında azalmıştır. Sanayide gerçekleşen elektrik kesintilerinin değerlendirildiği durumda NBM %2.56, enerji maliyeti %2.84 artmıştır. Bu durumda sistemdeki YEK oranı %0.61 azalmıştır. Sonuç olarak önerilen hibrit enerji üretim sistemi ile fabrikanın elektrik ihtiyacı kesinti olmadan güvenilir şekilde sağlanabilecektir.

Anahtar Kelimeler:

Analysis and Design Of A Hybrid Energy Production System To Meet The Energy Demand Of A Plant In Konya
2021
Yazar:  
Özet:

Hybrid energy generation systems, which are used to eliminate the disadvantages of renewable energy sources, are becoming increasingly widespread. In our study, in order to meet the energy demand of a plant in Konya city, a hybrid system consisting of grid-connected photovoltaic (PV) solar energy system, battery and diesel generator was analysed and designed using the Hybrid Optimization of Multiple Energy Resources (HOMER) software. While analysing, features such as the geographical location of Konya and physical and economic constraints of the plant were taken into consideration. After the analysis and design of the system, the effects of the conditions such as decrease in efficiency in the PV panels, increase in load and power outages that are likely to occur over the years were examined. In the study, the life of the system was taken as 25 years and parameters such as net present cost (NPC) and energy cost were taken into consideration as evaluation criteria. In order to meet the daily electricity consumption of the plant with an average of 1000 kWh, a 3500 kW solar panel, a 2400 kW diesel generator, a 55 kWh battery and a 2885 kW converter was proposed. The NPC value of this system is 7.81 M$ and the investment cost is 1.94 M$. Considering the annual yield loss of 0.81% in PV panels, NPC increased by 7.94%, energy cost increased by 11.16%, and the rate of renewable energy resources (RES) in the system decreased by 5.74%. When the increase rate of electricity demand is considered as 2% annually, NPC increased by 42.13%, energy cost increased by 24.29% and the RES ratio in the system decreased by 14.34%. When the electricity outages in plant are evaluated, NPC increased by 2.56% and energy cost increased by 2.84%. In this case, the RES rate in the system decreased by 0.61%. As a result, with the proposed hybrid energy production system, the electricity requirement of the plant can be reliably met without interruption.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Uluslararası Mühendislik Araştırma ve Geliştirme Dergisi

Alan :   Mühendislik

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 351
Atıf : 241
2023 Impact/Etki : 0.211
Uluslararası Mühendislik Araştırma ve Geliştirme Dergisi