Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 14
 İndirme 1
Santral Sinir Sistemi Enfeksiyonlarında, Herpes Simplex Virüs Varlığının Beyin Omurilik Sıvısı Örneklerinde Real–Time PZR Yöntemiyle Araştırılması
2017
Dergi:  
Osmangazi Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

Öz: Santral sinir sistemi (SSS) enfeksiyonları hızlı ilerleyen, ölüme veya kalıcı sekellere neden olabilen hastalıklardandır. Bu nedenle hızlı tanı büyük önem taşımaktadır. Akut menenjit ve ensefalit etyolojisinde sık karşılaşılan etken virüslerdir. Bu etkenler arasında Herpes simpleks virüs (HSV) önemli bir yere sahiptir. MSS enfeksiyonu tanısında, HSV DNA’nın beyin omurilik sıvısı (BOS)’nda polimeraz zincir reaksiyonu (PZR) ile tespit edilmesi altın standart olarak kabul edilmektedir.Bu çalışmada 2008-2015 yılları arasında, MSS enfeksiyonu ön tanılı hastaların, ESOGÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Laboratuvarı’na gönderilen BOS örneklerinin Real time PZR sonuçları retrospektif olarak değerlendirilmiştir. Bu BOS örneklerinde DNA izolasyonu yapıldıktan sonra Artus HSV1/2 RG PCR ( Qiagen, Almanya) kitleri kullanılarak  Gerçek zamanlı polimeraz zincir reaksiyonu  ile Rotor Gene (Corbett Research 6000, Avustralya) cihazında HSV1/2 DNA varlığı araştırılmıştır. Kullanılan kitin analitik duyarlılığı HSV-1 ve HSV-2 için sırasıyla 120 ve 160 kopya/mL’dir. Toplam 176 BOS örneği değerlendirilmiş olup; bu örneklerin 93’ü (%52.8) erkek, 83’ü kadın (%47.2) hastalara aittir. Hastaların yaş aralığı 1-74 arasında değişmektedir. Gönderilen 176 BOS örneğinin 9’unda (%5.1) HSV-1 DNA pozitif saptanırken hiçbir BOS örneğinde HSV-2 DNA saptanmamıştır. HSV-1 DNA’sı pozitif saptanan hasta örneklerinden 4’ü Enfeksiyon Hastalıkları, 3’ü Nöroloji, 2’si ise Anestezi ve Reanimasyon kliniklerinden gönderilmiştir. SSS enfeksiyonları nadir görülmekte ancak insidansları tam olarak bilinmemektedir. HSV’ye bağlı SSS enfeksiyonlarında, etkili antiviral tedaviye başlama ve mortalitenin azaltılması açısından etkene yönelik erken tanı çok önemlidir. Bu grup hastada gerçek zamanlı PZR gibi moleküler yöntemlerin uygulamaya girmesi, tedavinin belirlenmesi açısından klinisyen hekimlere önemli oranda katkı sağlamaktadır.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Osmangazi Tıp Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 832
Atıf : 512
2023 Impact/Etki : 0.037
Osmangazi Tıp Dergisi