Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 42
 İndirme 9
FARKLI ORANLARDA KREATİN KULLANIMININ AMATÖR ERKEK FUTBOLCULARDA SPRINT PERFORMANSINA ETKİSİ
2017
Dergi:  
Research in Sport Education and Sciences
Yazar:  
Özet:

        Bu çalışma, farklı miktarlarda akut kreatin yüklemesinin sprint performans üzerine olan etkisini incelemek amacıyla yapıldı. Çalışmada 18 amatör genç erkek futbolcu denek olarak kullanıldı. Denekler üç gruba ayrılarak, beş gün süreyle 1. gruba 4 x 5 g /gün, 2. gruba 2x5 g /gün kreatin monohidrat ve plesebo grubuna 4 x 5 g /gün glikoz verildi. Kreatin yüklenme öncesi ve sonrası vücut ağırlıkları belirlendi, aralarında 30 sn dinlenme süresi bulunan 10 x 20 m sprint zamanları ve son sprinti takiben 2 dakikalık bir dinlenmeden sonra sıçrama yükseklikleri ölçüldü. Kreatin yükleme sonrası vücut ağırlığında anlamlı düzeyde artış (p<0.05) belirlendi Ağırlık artışları 1. Grupta 0.96 kg, 2. grupta 0.42 kg olarak tespit edildi. Sıçrama yüksekliğinde 2. grup ve plesebo grubunda farklılık belirlenmezken (p>0.05), 1. grupta da önemli düzeyde (p<0.05) artış saptandı. Bacak ekstansör kaslarının performansını gösteren sıçrama yüksekliğindeki anlamlı artışın, kreatin yükleme ile artan quadriceps kreatin ve fosfolcreatin içeriğine bağlanabilir. Plesebo grubu ve 2. gurupta 10 tekrarlı 20 m sprint zamanlan değişmezken, 1. grup Tın 8, 9 ve 10. tekrarlardaki ortalama sprint zamanı ile toplamdaki ortalama sprint zamanları kısalmış anlamlı düzeyde düşmüştür.         Sonuç olarak, 5 gün süresince 20 g /gün akut kreatin yüklemesi yapılan amatör genç futbolcularda, bir maçta sonucu etkilediği bilinen, kısa süreli yüksek şiddetli eforlarda (örn.; sprint sıçrama) gözlenen iyileşmenin futbol performansını olumlu yönde etkilediği ve futbolcuların ergojenik yardımcı olarak kreatin monohidrat kullanmasının uygun olabileceği belirlendi. Ayrıca bu çalışma, aynı süre içerisinde yapılan 10 g/gün akut kreatin yüklemesinin bir ergojenik etki oluşturmadığını ortaya koymuştur.

Anahtar Kelimeler:

The Effect Of Sprint Performance Of Amateur Male Soccer Using Different Ratio Creatine
2017
Yazar:  
Özet:

        This study was carried out to investigate the effect of creatine loading of various amounts on the performance. In the study, 18 young amateur male soccerer were used as subjects. The subjects were divided into three groups, and creatine monohydrate was given as 4x5 g/day (Group I), 2x5 g/day (Group II), and dextrose was given 4x5 g/day to the placebo group. Body weights before and after creatine loading were measured and 10x20 m sprint demation, having 30 second- resting time, and leaping heights after 2 second-resting following sprint were measured. Body weight increased after creatine loading signifıcantly in the first group. The increase was 0.96 in the fırst group whereas 0.42 kg in the second group. While the height of jump didn’t change in placebo or the second group, the increase was statistically signifıcant in the first group. The significant increase of jump height indicating the performance of leg extansor muscules may be due to increased phospocreatine content of quadricebs with loading. While 10- repeated 20 m-sprint times don’t change in placebo and the second groups, total average sprint time and average sprint time’s in 8’th,9’th,10’th repetitions in the fırst group lowered signifıcantly. In conclusion. Acute creatine loading (20 g/day for 5 days)improved the sprint jumping perfprmance in amateur young male soccerers.         This improvement may affect the result of a match faveurably in soccer. Therefore, the use of creatine as ergogenic contributor could be suitable. In addition this study revealed that 10 g/day acute creatine loading done on the same day didn’t have any ergogenic effect.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Research in Sport Education and Sciences

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 493
Atıf : 1.094
2023 Impact/Etki : 0.264
Research in Sport Education and Sciences