Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 4
 Görüntüleme 1
Farklı Seviyelerde Melaslı Kuru Şeker Pancarı Posası İlavesinin Yonca Silajı Kalitesi Üzerine Etkisi
2019
Dergi:  
Van Veterinary Journal
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada, kaliteli yonca silajı üretimi için değişik oranlarda (%0, %5 ve %10) melaslı kuru şeker pancarı posasının (MKŞPP, %2 melas ihtiva eden) kullanılabilirliği araştırıldı. Bu amaçla, çiçeklenme döneminin başlangıcında hasat edilen yoncaya, ağırlık esasına göre, farklı seviyelerde (%0, %5 ve %10) melaslı kuru şeker pancarı posası ilavesi yapılarak laboratuvarda cam kavanozlarda silolandı. Her gruptan 5 tekerrür hazırlanan cam kavanozlar 45 günlük fermentasyon sonucunda açıldı. Silaj örneklerinde fiziksel ve kimyasal analizler yapıldı. Koku, dış görünüş ve renk bakımından yapılan puanlama sonucunda katkısız yonca silajı “orta kalite” olarak puanlanırken, yonca + %5 MKŞPP ve yonca + %10 MKŞPP silajları ise “İyi kalite” olarak puanlandı. Melaslı kuru şeker pancarı posası ilavesi ile silaj kuru maddesinin önemli derecede arttığı (P<0.001) belirlendi. Silajlarda ham protein, ham kül ve asit detarjan lif miktarlarının artan MKŞPP ilavesi ile önemli derecede azaldığı (P<0.001) Nötral deterjan lif miktarında önemli bir değişiklik olmadığı organik madde miktarının ise önemli derecede arttığı belirlendi (P<0.001). MKŞŞP ilavesi ile yonca silajı pH’sının önemli derecede düştüğü belirlendi (P<0.001). Silajların laktik asit miktarları, artan MKŞPP ilavesi ile önemli derecede artarken, en yüksek laktik asit miktarı, yonca + %10 MKŞPP silajında (293.98 mg kg-1 KM ) tespit edildi. Asetik asit miktarının katkılı gruplarda (özellikle %10 MKŞPP) kontrol grubuna göre önemli derecede düştüğü belirlendi (P<0.05). MKŞPP ilavesinin propiyonik asit ve butirik asit miktarlarını önemli ölçüde düşürdüğü belirlendi. Artan MKŞPP seviyesinin silajın amonyağa bağlı azot miktarlarını katkısız yonca silajına (24.80 mg kg-1 KM) göre önemli derecede azalttığı belirlendi (P<0.001). Yonca silajlarının fiziksel ve kimyasal özellikleri göz önüne alındığında yoncanın %10 düzeyinde MKŞPP (%2 melas içeren) katkısı ile silolanmasının yonca silajı kalitesini arttırabileceği sonucuna varıldı.

Anahtar Kelimeler:

The Effect Of Different Levels Of Molasses’s Dried Sugar Pulp On The Quality Of Alfalfa Silage
2019
Yazar:  
Özet:

In this study, the availability of dryed sugar beet pulp with molases at different rates (5% and 10% wet material) for quality of alfalfa silage production (MDSBP, containing 2% molasses) was investigated. For this purpose, laboratory silos of alafalfa which harvested at the beginning of the flowering period were prepared by adding molasses dry sugar beet pulp at different levels (0, 5 and 10%) on the basis of weight. Glass jars were prepared in 5 replicates from each group and opened after 45 days. Physical and chemical analyzes were performed on silage samples. As a result of scoring in terms of smell, appearance and color, alfalfa silage (control) was rated as "medium quality" while alfalfa + 5%MDSBP and, alfalfa + 10%MDSBP silages were rated as "good quality". The dry matter of silage increased significantly (P<0.001) with the addition of the molasses dry sugar beet pulp. With increasing MDSBP level, crude protein, crude ash and acid detergent fiber amounts in silages decreased significantly (P<0.001), there was no significant change in the amount of neutral detergent fiber; while the amount of organic matter increased significantly (P<0.001). With the addition of MDSBP, the pH of alfalfa silages decreased significantly (P <0.001). The lactic acid amounts of the silages increased significantly with increasing MDSBP addition. The highest amounts of lactic acid were found in alfalfa + 10% MDSBP group (293.98 mg kg-1 in dry matter). The amount of acetic acid  was significantly lower in the supplemented groups (especailly, %10 MDSBP) compared to the control group (P <0.05).It was determined that the MDSBP addition significantly reduced the levels of propionic acid and butyric acid. Also, the increased MDSBP level significantly reduced the ammonia-bound nitrogen levels of the silages compared to that of untreated alfalfa silage (24.80 mg kg -1 dry matter) (P<0.001). When the physical and chemical properties of alfalfa silage are considered, the addition of 10% MDSBP (2% molasses) to the alfalfa resulted in a higher silage quality of alfalfa silage.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Van Veterinary Journal

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 172
Atıf : 29
2023 Impact/Etki : 0.104
Van Veterinary Journal