Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 20
 İndirme 2
ORTA DOĞU VE KUZEY AFRİKA (MENA) ÜLKELERİNDE DİNDARLİK, KİŞİSEL DEĞERLER VE SOSYAL SERMAYE
2022
Dergi:  
Beykent Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Sosyal sermaye, din ve değerler üzerine araştırmaların çoğu Avrupa'da yapılmıştır. Orta Doğu ve Kuzey Afrika (MENA) bölgesinde, dinin ve değerlerin sosyal sermaye üzerindeki etkisine dair ikna edici ampirik kanıtlar çok azdır. Bu kanıt boşluğunu doldurmak için bu çalışma, Dünya Değerler Araştırması'nın 7. Turundan elde edilen bireysel düzeydeki verileri kullanarak 9 MENA ülkesinde dindarlıkla ilgili değişkenler, değerler ve sosyal sermaye arasındaki ilişkiyi incelemektedir. Bir dayanışma biçimi olarak sosyal sermayenin tanımını kullanarak, toplum yanlısı sermayeyi sivil normlar ve sivil aktivizm yoluyla ölçüyoruz. Faktör analizinin bulgularına dayanarak, iki bileşik gösterge oluşturulmuştur: sivil normlar ve sivil aktivizm. Literatürde yaygın olduğu gibi tek bir dindarlık ölçüsünü takip etmek yerine, kendi kendini tanımlayan maneviyat ve inanç yoğunluğu gibi MENA ülkelerindeki önemli dindarlık kavramlarını kapsayan diğer ölçüleri dikkate alıyoruz. Dindarlığın sivil normlar ve sivil aktivizm üzerindeki etkisini belirlemek için doğrusal bir regresyon kullanıldı. Bulgulara göre, sosyal güven, sivil normlarla negatif, sivil aktivizm ile pozitif olarak ilişkilidir. Kişiler ne kadar sık dua eder ve kendilerini dini mensubiyet olarak tanımlarlarsa, sivil norm seviyeleri o kadar yüksek ve bireyler dini hizmetlere ne kadar sık katılırlarsa, sivil norm seviyeleri o kadar düşük olur

Anahtar Kelimeler:

Religiosity, Personal Values, and Social Capital In Middle East and North African (mena) Countries
2022
Yazar:  
Özet:

The majority of research on social capital, religion, and values has been conducted in Europe. In the Middle East and North Africa (MENA) region, there is a scarcity of convincing empirical evidence on the impact of religion and values on social capital. To fill this evidence gap, this study examines the relationship between religiosity-related variables, values, and social capital in 9 MENA countries utilizing individual-level data from Round 7 of the World Values Survey. Using the definition of social capital as a form of solidarity, we measure prosocial capital through civic norms and civic activism. Based on the findings of the factor analysis, two composite indicators were constructed: civic norms and civic activism. Rather than following a single measure of religiosity, as is common in the literature, we consider other measures that encapsulate important notions of religiosity in MENA countries, such as self-defined spirituality and intensity of belief. Linear regression was used to determine the effect of religiosity on civic norms and civic activism. According to the findings, social trust is negatively related to civic norms and positively associated with civic activism. The more frequently individuals pray and define themselves as having a religious affiliation, the higher their level of civic norms, and the more frequently individuals attend religious services, the lesser their level of civic norms.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Beykent Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 182
Atıf : 574
2023 Impact/Etki : 0.16
Beykent Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi