Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
Dünya’da Doğurganlık Oranlarının Dönüşümü: Rejim Değişim Modeli
2023
Dergi:  
Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sosyal Ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada 1960’tan 2021’e kadar dünyadaki doğurganlık oranları Rejim Değişim Modeli kullanarak incelenmiştir. Rejim değişim modelleri ile modellemenin sebebi dünyadaki doğurganlık oranları verilerinin zaman zaman rijit değişiklikler yaşaması ve literatürde yapılan çalışmaların rejim değişimini dikkate almadan yaptıkları çalışmaların doğru modellenmediği için hatalı sonuçlar verdiği kaygısıdır. Bu bağlamda doğurganlık oranları tek, çift ve 3 rejim olarak modellenmiş ve en doğru modellemenin incelenen dönemde üç rejim olarak modellemenin olduğu sonucuna varılmıştır. Modelleme yapılan çalışmalarda doğrusal olmama testlerini dikkate almadan yapılan çalışmalar (tek rejim olduğunu varsayar) hatalı sonuçlar verir. Doğurganlık oranlarında yaşanan rijit değişimlerden en barizi 1993 yılıdır. 1993’e kadar dünya her üç rejimi birden yaşarken 1993 yılından sonra düşük doğurganlık rejimine geçilmiştir. Düşük doğurganlık rejimi artan yaşam beklentisiyle birlikte nüfus yaşlanmasına ve dolayısıyla birçok ekonomik değişkende değişime yol açmıştır.

Anahtar Kelimeler:

The Transition Of Fertility Rates In The World: Regime Switching Model
2023
Yazar:  
Özet:

In this study, the fertility rates in the world from 1960 to 2021 were analyzed the Switching Regime Model. The reason for modelling with regime switching models is the fact that the fertility rate data in the world experience rigid changes from time to time and the concern that the studies conducted in the literature without considering the regime change give erroneous results because they are not modelled correctly. In this context, fertility rates were modelled as single, double and triple regimes and it was concluded that the most accurate modelling was the triple regime modelling in the period examined. In modelling studies, studies conducted without considering nonlinearity tests (assuming a single regime) give erroneous results. The most obvious one of the rigid changes in fertility rates is 1993. While the world experienced all three regimes until 1993, the low fertility regime was adopted after 1993. The low fertility regime has led to population ageing with increasing life expectancy and thus to changes in many economic variables.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sosyal Ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 635
Atıf : 8.452
2023 Impact/Etki : 0.333
Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sosyal Ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi