Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 6
Aristoteles ve Kindî Felsefesinde Akıl Tasavvuru
2023
Dergi:  
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Akıl, insanın varlıklar alemindeki konumunu belirleyen, onu en yüce varlık haline getiren ve diğer mahlukattan ayıran en önemli melekedir. Aklî meleke insana düşünme, anlama, idrak etme, varlıklar hakkında bilgi sahibi olma imkânı sağlar. Akıl gücü ve fonksiyonu, antik dönemden günümüze kadar felsefî düşüncenin temel problemlerinden biri olmaya devam etmektedir. Gerek İslam düşünce geleneklerinde gerekse Ortaçağ Batı düşüncesinde ortaya konan akıl kuramlarına etki edip onların şekillenmesinde öncülük eden isim ise Aristoteles’tir (ö. MÖ. 322). İslam düşüncesinde ise Meşşâi geleneğin temsilcilerinden olan ilk Arap İslam filozofu el-Kindî (ö. MS. 873) akıl üzerine özgün düşünceler ortaya koyarak Aristoteles’in akıl kuramına dair açıklamalarda bulunmuştur. Ele aldığımız bu çalışmada, Aristoteles ile Kindî’ye ait akıl tasavvurunun mukayeseli bir incelemesi sunulacaktır.

Anahtar Kelimeler:

The Imagination Of Intelligence In The Philosophy Of Aristotle and Kindî
2023
Yazar:  
Özet:

Mind is the most important faculty that determines man’s position in the world of beings, makes him the highest being and distinguishes him from other creatures. Intellectual faculty of man; ıt provides the opportunity to think, understand, comprehend and have knowledge about entitles. Power and function of the mind continues to be one of the fundamental problems of philosophical thought from ancient times to the present. The name that influenced and pioneered the shaping of the theories of mind put forward in both Islamic and Medieval Western thought was Aristotle (d. BC. 322). In Islamic thought, al-Kindî (d. AD. 873), one of the representatives of the Peripatetic tradition and also the first Arab Islamic philosopher, put forward original thoughts on the mind and made explanations about Aristotle’s theory of mind. In this study, we will try to present a comparative examination of Aristotle’s and Kindî’s conception of mind

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi

Alan :   İlahiyat

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 376
Atıf : 622
2023 Impact/Etki : 0.054
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi