User Guide
Why can I only view 3 results?
You can also view all results when you are connected from the network of member institutions only. For non-member institutions, we are opening a 1-month free trial version if institution officials apply.
So many results that aren't mine?
References in many bibliographies are sometimes referred to as "Surname, I", so the citations of academics whose Surname and initials are the same may occasionally interfere. This problem is often the case with citation indexes all over the world.
How can I see only citations to my article?
After searching the name of your article, you can see the references to the article you selected as soon as you click on the details section.
 Views 8
Katherine Mansfield’in ‘Bebek Evi’ Adlı Öyküsünün Louis Pierre Althusser Felsefesi Bağlamında İncelenmesi
2014
Journal:  
Current Perspectives in Social Sciences
Author:  
Abstract:

‘Devletin İdeolojik Aygıtları’(DİA) kavramı Fransız felsefeci Louis Pierre Althusser tarafından Karl Marx’ın ‘Devletin Baskıcı Aygıtları’ (DBA) kavramından türetilmiştir. Her iki kavram da devletin toplumu kendi ideolojisi doğrultusunda şekillendirmek için değişik kurumlardan faydalandığı ilkesine dayanır. Polis, ordu, hapishaneler, mahkemeler gibi kurumlar Devletin Baskıcı Aygıtları din, aile, okul, siyasi partiler, dernekler gibi kurumlar da Devletin İdeolojik Aygıtları olarak kabul edilir. Çalışmamızda ilk önce ‘Devletin İdeolojik Aygıtları’ ile ‘Devletin Baskıcı Aygıtları’ hakkında bilgi verilmiş ve bunların karşılaştırması yapılmıştır. Daha sonra Katherine Mansfield’in ‘Bebek Evi’ adlı kısa öyküsü bu bağlamda incelenmiş ve bu öyküde devletin ideolojik aygıtlarının, özellikle aile ve okulun, çocukları yetiştirme ve toplumu şekillendirmedeki rolü irdelenmeye çalışılmıştır. Gelecekte zengin ve egemen sınıfı temsil edecek olan Burnell ailesinin çocuklarının yaşam tarzları ve varlıkları ile yoksul işçi sınıfını sembolize edecek olan Kelvey ailesinin çocuklarının yaşam tarzları ve yoksunlukları karşılaştırılarak, Devletin İdeolojik Aygıtları olan aile ve okulun bu çocukların kişilik gelişimlerine katkıları değerlendirilmeye çalışılmıştır.

Keywords:

null
2014
Author:  
-
2014
Author:  
Abstract:

The concept of ‘Ideological State Apparatuses (ISAs)’ by French philosopher Louis Pierre Althusser has been derived from the ‘Repressive State Apparatuses (RSAs)’ of Karl Marx. Both concepts are based on this principle: The State profits by various institutions to give shape to society according to its ideology. The institutions such as the police, the army, prisons, and courts are accepted as the Repressive State Apparatuses; the institutions such as religion, family, school, political parties, associations are accepted as the Ideological State Apparatuses. In our study, first, information about ‘Ideological State Apparatuses’ and ‘Repressive State Apparatuses’ have been presented and they have also been compared. Then, the short story of Katherine Mansfield, ‘The Doll’s House’, has been analyzed in this context and the role of ideological state apparatuses, particularly of family and school, in raising children and forming society has been tried to be examined. The life-styles and possessions of the Burnell’s children who will represent the rich and dominant class in the future and the living conditions and deprivations of the Kelvey’s children who will symbolise the poor working class have been compared and the contributions of Ideological State Apparatuses, suc as family and school on the personality development of these children have been tried to be analysed.

Keywords:

Citation Owners
Information: There is no ciation to this publication.
Current Perspectives in Social Sciences

Field :   Filoloji; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Journal Type :   Ulusal

Metrics
Article : 1.402
Cite : 9.009
2023 Impact : 0.228
Current Perspectives in Social Sciences